2012. február 21.

Farsangi fánk




Vannak olyan, ünnepekhez köthető ételek, amiket aztán az év más szakában soha nem készítek. Ilyen a karácsonyi halászlé és bejgli, a húsvéti sonka, és ilyen a farsangi fánk is.
Igazából nem tudnám megmondani, miért, egyszerűen így alakult.
Ha a fánknál maradunk, lehetne nyáron is sütni, vagy bármikor, de én csakis egyszer, farsangkor sütöm, máskor eszembe sem jut, ilyenkor viszont kötelező kör.


Hozzávalók:

1 kg liszt
3 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj
18 dkg tejföl
4,5 dl tej
5 tojássárgája
15 dkg cukor
1 csapott kávéskanál só
1 citrom héja
1 kávéskanál vaníliakivonat
2 evőkanál rum

A sütéshez
1 l olaj

1 dl langyos tejben, pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a lisztet, vajat, tejfölt, tojást, cukrot, sót, citromhéjat és a vaníliát. Hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a langyos tejjel és a rummal kelt tésztát dagasztunk.
Lefedve duplájára kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk.
A fánkszaggatót lisztbe mártjuk, majd kiszaggatjuk a fánkokat. Ezt a műveletet határozott, erőteljes mozdulattal végezzük, hogy a fánkoknak "vágott" széle legyen.
A kiszaggatott fánkokat konyharuhával letakarva még fél órán át kelesztjük.
Fedeles lábosban közepes hőmérsékletűre melegítjük az olajat. Legjobb, ha próbasütést végzünk, a  szaggatáskor leeső tésztadarabokból párat félretehetünk ehhez.
Akkor megfelelő az olaj hőmérséklete, ha a tésztát beledobva, az felemelkedik, finoman gyöngyözik körülötte az olaj, de nem sistereg.
Sütés előtt a  fánkok közepébe mélyedést nyomunk az ujjunkkal, és mélyedéssel lefelé helyezzük az olajba.
Lefedjük a fedővel, és bő egy percig sütjük. Megfordítjuk a fánkokat, és most már fedő nélkül a másik oldalát is megsütjük.
Papírtörlővel bélelt tálba vagy rácsra szedjük a kisült fánkokat.
Porcukorral meghintve és/vagy tetszőleges ízű lekvárral tálaljuk.

7 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon fincsi lehet! Imádom a fánk szezont!

Blogkonyha írta...

Ez a fánk is TÖKÉLETES!!! Hű a mindenit, de guszta!!! Egyet levennék, ha tehetném...

Chef Viki írta...

Ez maga a tökély! Majd' elrepül, olyan légies!

Barbi konyhája írta...

Még egy gyönyörű fánk! :) Én bizony év közben megsütöm párszor! :D

Anikó írta...

Gyönyörű lett a fánkod, és tényleg én is csak ilyenkor sütöm,meg a többi is amiket felsoroltál, a csuda tudja miért csak egy alkalomhoz kötődnek, amikor megcsinálhatnánk bármikor és ráadásul szeretjük is mindet, tehát nem azért nincs máskor:-))))

Szemi írta...

Nagyon szépek lettek! :)

Citromhab írta...

Vikvi, Krisz, köszönöm!

Viki, köszönöm, tényleg jó, könnyű tésztája van.

Barbi, köszönöm!

Anikó, ezek szerint ebben a kérdésben nem vagyok egyedül:-))

Szemi, köszönöm!