2011. december 23.

Hólabda torta






A közismert hólabda nevű sütemény torta változata.


Hozzávalók 26 cm-es tortaformához

A kakaós piskótához
9 tojás
21 dkg cukor
4,5 dkg kakaópor
6 evőkanál olaj
21 dkg liszt
3 kávéskanál sütőpor

A krémhez
6 dl tej
6 evőkanál liszt
16 dkg vaj
21 dkg porcukor
1 kávéskanál vaníliakivonat

A hólabdákhoz
30 ml víz
10 dkg cukor
10 dkg tejpor
8 dkg vaj
8 dkg kókuszreszelék
3 dkg kókuszreszelék a forgatáshoz

A díszítéshez
3 dkg kókuszreszelék
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj

A hópelyhekhez
1 tojásfehérje
15 dkg porcukor


A piskótához háromfelé osztjuk a hozzávalókat, és három lapot sütünk. Felverjük az egész tojásokat a cukorral és a kakaóporral. Hozzáadjuk az olajat, és óvatosan beleforgatjuk  a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát, és 200 fokra melegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek a lapok, óvatosan eltávolítjuk a sütőpapírt.
A krémhez csomómentesre keverjük a lisztet egy kevés tejjel. Lábosban felforraljuk a maradék tejet, hozzáadjuk a  lisztet és tovább melegítve, és folyamatosan keverve, besűrítjük. Kikeverjük a vajat a porcukorral és a teljesen kihűlt lisztes masszával csomómentesre összedolgozzuk. Vaníliával ízesítjük.
A hólabdákhoz  a vízből és a cukorból szirupot főzünk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tejport, vajat és a kókuszreszeléket. Összegyúrjuk, golyókat formázunk a masszából és kókuszreszelékbe forgatjuk.
A hópelyhekhez előző nap  keményre felverjük a tojásfehérjét a cukorral, zacskóba töltjük. A zacskó sarkán pici lyukat vágunk, és hópehely mintákat rajzolunk egy fóliára. Ha megszilárdulnak, könnyedén leválaszthatók a fóliáról.

Tortatálra helyezzük az első piskótalapot, és megkenjük a krém harmadával. Megismételjük ezt a műveletet és befedjük a harmadik lappal. A torta oldalát bevonjuk a maradék krémmel, és beszórjuk kókuszreszelékkel. Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét az étolajjal, és bevonjuk a torta tetejét. Körben rárakjuk a hólabdákat, amíg a csokoládébevonat meg nem szilárdul, hogy a golyók később stabilan álljanak és ne guruljanak le. Végül a hópelyhekkel díszítjük a tortát.

32 megjegyzés:

Mrita írta...

Fantasztikusan szép, sőt gyönyörű.
Áldott, békés, boldog karácsonyt kívánok!
Szeretettel:
Mrita

elisabeth@foodandthrift írta...

Te jó isten...el ájulok ettöl a bámulatos szépséges tortátol, és a fotók azok gyönyörüek. Ilyen gyönyörü ünnepes tortát házilag, én még nem láttam a food blogokon!

Itt az e-mail cimem:
elisaprega@aol.com

muszáj lesz kijavitani talán a profilomon...ugy tudtam hogy rajta van! Köszi hogy értesitettél!
Puszi

Petra írta...

Gyönyörű! Boldog Karácsonyt Kívánok nektek! :)

Ottis írta...

Békés, Boldog Karácsonyt kívánok neked!

Gizi írta...

Meghitt, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!!

Rosita Vargas írta...

Una torta fantástica luce absolutamente bella y deliciosa ,es mi torta preferida,abrazos y feliz navidad.

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon szép, békés, meghitt áldott karácsonyi ünnepeket kívánok sok szeretettel:-))

Citromhab írta...

Mrita, köszönöm. Boldog Karácsonyt Neked is!

Elisabeth, köszönöm:-)

Petra, Ottis, Gizi, köszönöm és Boldog ünnepeket kívánok nektek!

Rosita, de verdad amamos a este pastel. Feliz navidad.

Gesztenye, Boldog Karácsonyt!!

Csilla írta...

Gyönyörű!! :)

Kriszta írta...

Ez a torta valami gyönyörűséges!!!
Nagyon Boldog Karácsonyt kívánok Neked és Szeretteidnek!

Névtelen írta...

Szia Citromhab, elkészítettem tortádat, persze nem lett ennyire szép, min a Tied, de meg voltam vele elégedve, finom, nem édes, könnyű puha a piskótája, mindenkinek ízlett!
Köszönöm: Marika

Citromhab írta...

Marika, örülök, hogy ízlett.
Viszont most elárulom, hogy láttam a tortádat, és nem kell szerénykedned, mert igenis gyönyörű lett!!:-)

Anita írta...

Szia!
Nagyon jó receptek, ez különösen tetszik torták közül! :)

Azt szeretném kérdezni, hogy tejpor helyett nem lehetne (rendes házi) tejet használni? Ha igen, akkor kb. mennyit kellene hozzáadni?

Előre is nagyon szépen köszönöm és gratulálok az oldalhoz!

Anita

Citromhab írta...

Anita, köszönöm és nagyon örülök, hogy tetszik az oldal:-)
Nem tudod a tejport tejjel helyettesíteni, mert az egyik szilárd, a másik pedig folyékony. Ahhoz, hogy golyókat tudj formázni, sajnos ezt nem lehet helyettesíteni.

Hankka írta...

Megsütöttem, nagyon-nagyon finom torta, köszönet a receptért! :)

Unknown írta...

Üdvözlet
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen ét csokit használt? Ami ilyen jól néz ki, mintha a cukrászdába lett volna lefényképezve ez a torta, nagyon ügyes csak gratulálni tudok hozzá
Válaszát előre is köszönöm adri

Citromhab írta...

Kedves Adri, köszönöm szépen! Bármilyen étcsokoládé tökéletesen megfelel.

Névtelen írta...

Szio!

Nagyon szép!
Tejport hol lehet beszerezni? Tesco, Auchan? Melyik részlegen keressem? Előre is köszi :)

Citromhab írta...

Szia!

A Tesco-ban, azt hiszem, lehet kapni tejport.

Erika írta...

Szia! :)

Jó ideje látogatom az oldalad, nagyon tetszik és nagyon ügyes vagy!!! :)

A kérdésem az lenne, hogy nem lehet megsütni egyben ezt a tortát, muszáj megsütni külön a lapokat? És, ha egyben sütném, mennyi ideig kell szerinted? Attól félek, ha külön sütöm meg őket, nem lesznek egyformák.

Citromhab írta...

Erika, először is nagyon köszönöm:-)
Természetesen egy lapot is süthetsz, amit aztán lapjában háromfelé vágsz. Én ebben egyáltalán nem vagyok jó, soha nem lettek így szabályosak a lapok, azért sütöm egyesével.

Névtelen írta...

Nagyon koszonom a receptet Isteni finom let es konnyu erteho az elkeszitese is :)enis egyesevel javaslom a lapok suteset

Citromhab írta...

Nagyon szívesen és örülök, hogy ízlett:-)

Unknown írta...

Azt szeretném megkérdezni,hogy a krém milyen sûrû. Arra gondoltam,hogy a tetejét is krémmel díszíteném. Szépen ki lehet nyomni habzsákból? Köszi.

Citromhab írta...

Edit, elég sűrű a krém, simán nyomható habzsákból.

Szikra írta...

Szia Citromhab!

Az lenne a kérdésem,hogy a tejport pótolhatom kávékrémporral?

Előre is köszönöm a választ.

Szép napot

Citromhab írta...

Szikra, nem pótolható kávékrémporral, ehhez csakis a hagyományos tejpor használható.

Unknown írta...

Köszi a választ. Még arra lennék kiváncsi, hogy Te hogy szoktad a torta oldalát megszórni a kókuszreszelékkel, mert nekem általában a torta mellett köt ki a nagy része. A tetejére hogy öntöd rá a csokit anélkûl,hogy lefolyna az oldalára? Köszi.

Citromhab írta...

Kicsit oldalra billentem a tortát, amikor szórom a kókuszt az oldalára. Így is megy mellé, de lényegesen kevesebb. A csokit pedig kanalazom a tetejére, nem öntöm és óvatosan kanállal terelgetem a megfelelő irányba. Nem sziárdul meg olyan hamar a csoki, szépen ki lehet alakítani a felszínt.

Unknown írta...

Kedves Citromhab!
Idén ilyen tortát szeretnék készíteni, a receptén nagyon jó. Tudnál esetleg ötletet adni, hogy gluténmentesen hogyan lehetne, vagyis a lisztre szerinted milyen alternatíva illik?
Köszönöm

Citromhab írta...

Viktória, a búzaliszt helyett ugyanolyan arányban használj rizslisztet, akkor gluténmentes piskótát kapsz.

Era írta...

Kedves Citromhab!

A torta tetejére csak a csokimáz megy? A krémből már nem kentél a tetejére, ugye?
Ha mégis kennék egy vékony réteg krémet a tetejére és a hűtőben kihűteném, akkor mennyire lenne nehéz a csokimázat rákenni?
A krém is vajas, nehéz elképzelnem, hogy ha ki is hűtöm a tortát, a csokimázat könnyen elkenem rajta és nem olvasztja meg a krémet, aztán keveredik a fehér a csokival. Egyszerűbb a tésztára kenni a csokit, ugye?
Kösziii