2011. december 27.

Szilvatorta







Az idén az ünnepi vacsorára szilvatortát készítettem, aszalt szilvával, fahéjjal és marcipánnal.
Amellett, hogy nagyon szeretjük mindhármat, a Karácsony jellegzetes ízei is egyben.
Az ötletet a Szilvagombóc torta adta, melyet 2010-ben az ország tortájának választottak, és nekem nagyon ízlett.
Lényegesen leegyszerűsítettem az eredeti, igencsak bonyolult receptet, a közepéből a marcipángyűrű pl. kimaradt, de az íze hasonló és így is nagyon finom.

Hozzávalók 26 cm-es tortaformához

A kakaós piskótalapokhoz
4 tojás
9 dkg cukor
10 g kakaó
2 evőkanál étolaj
9 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor

A szilvás krémhez
70 dkg magozott, felezett mirelit szilva
10 dkg cukor
1/2 kávéskanál fahéj
1/2 csomag vaníliás pudingpor
50 ml víz

2 dl tejszín
8 g zselatin

A marcipángolyókhoz
10 dkg őrölt mandula
10 dkg porcukor
20-25 ml víz
pár csepp mandulaaroma
4-5 nagyobb szem aszalt szilva

A bevonáshoz és díszítéshez
2 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál étolaj


Kiolvasztás nélkül lábosba tesszük a szilvát a cukorral és a fahéjjal. Puhára főzzük és botmixerrel pépesítjük, úgy, hogy kisebb szilvadarabok maradjanak benne. Elkeverjük a pudingport a vízzel, a szilvához öntjük és besűrítjük. Kihűtjük.
Kettéosztjuk a piskóta hozzávalóit és két lapot sütünk. Felverjük az egész tojásokat a cukorral és a kakaóporral. Hozzáadjuk az olajat és végül beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport.
200 fokra melegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük a lapokat és kihűtjük.
A 300 ml tejszínből kemény habot verünk, és elkeverjük a szilvapudinggal. Kevés vízben felmelegítjük a zselatint és vékony sugárban, habverővel alacsony fokozaton folyamatosan keverve a krémhez öntjük.
Tortatálra helyezzük a tortagyűrűt, beletesszük az egyik piskótalapot. Ráöntjük a szilvakrémet, elsimítjuk és befedjük a másik piskótalappal. Legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük.

Ha a krém megdermedt, eltávolítjuk a tortagyűrűt. A tejszínből kemény habot verünk, bevonjuk vele a torta oldalát, a maradékot pedig habzsákba töltjük.

A marcipángolyókhoz a mandulát, porcukrot és a mandulaaromát összegyúrjuk a vízzel. Öt részre osztjuk, gombócot formázunk és mindegyik közepébe egy-egy szem aszalt szilvát teszünk.
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal. Belemártjuk a marcipángolyókat. Ehhez célszerű fogpiszkálót használni, amit beleszúrunk a golyókba, ezzel könnyebb megforgatni a csokoládéban, majd egy almába vagy narancsba állítjuk, amíg megdermed a csokoládébevonat, így nem képződik "talp".
A maradék olvasztott csokoládéval bevonjuk a torta tetejét.
A habzsákból rózsákat nyomunk körben a tortára és a negyedekre vágott marcipángolyókkal díszítjük.

9 megjegyzés:

Petra írta...

Meseszép! El tudom képzelni milyen isteni. :)

Chef Viki írta...

Jesszus, de gyönyörű!!!

Csodafinom lehet...

hankka írta...

Nagyon-nagyon jól hangzik, és ma is tanultam valamit, az almába vagy narancsba szúrást illetően! :)

Kriszta írta...

Ez gyönyörű!!!!!!!!!!!!Jól összeválogattad az egészet!A kedvenc hozzávalóim:)

Citromhab írta...

Petra, Viki, köszönöm, nekünk nagyon ízlett:-)

Hankka, normálisan kis darab hungarocellt használok erre a célra, de most nem volt, így jött az alma:-)

Kriszta, köszönöm, nekünk is, ezért választottam így:-)

Ditta írta...

Gyönyörű ismét,biztos nagyon finom is!

Névtelen írta...

Csodaszép, de a belsejéről nincs kép?

Citromhab írta...

Ditta, köszönöm:-)

Névtelen, én is nagyon sajnálom, de most nem tudtam a közepét megmutatni, mert a szentestei vacsoránál vágtuk fel. Este, villanyfénynél már nem lehet fotózni, másnapra meg alig maradt. Egyébként, szép, sötét rózsaszín a krém, két barna piskóta között:-) Majd legközelebb...

Dina írta...

Én most megcsináltam a gyűrűt is, hát valami csoda, bár rettentő macerás, az igaz. A krém pedig, a maga sötétlilás beütésű színével és szilvadarabkákkal pedig egyszerűen felülmúlhatatlan ízélmény. Simán ott a helye a Dobos kreálta torta mellett, világhírt érdemel, aki kitalálta. :)