2011. február 4.

Foszlós fonott kalács






Nagyon régen szemezek már Max Foszlós fonott kalácsával és nem csak azért mert nagyon jó néz ki, hanem a különleges kelesztési és sütési technika is kíváncsivá tett.


Hozzávalók

10 dkg rétesliszt
55 dkg simaliszt
15 g olaj
6 dkg vaj
10 dkg cukor
15 g só
2,7 dl tej
2 dkg friss élesztő
2 tojássárga
vanília
reszelt citromhéj
1 tojás a kenéshez


50 ml langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A többi hozzávalót kelesztőtálba mérjük. Hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk.
Langyos helyen lefedve duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kétfelé vesszük úgy, hogy az egyik rész egy kicsit nagyobb legyen.
Mindkét részt még háromfelé osztjuk.
Előbb a három nagyobb gombócból sodrunk egyforma hosszúságú hengereket és összefonjuk, ez lesz a kalács alsó része.
Ezután a három kisebb gombóccal járunk el ugyanígy, és ráhelyezzük az első fonat tetejére, majd az egészet sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
A sütőt 50 fokra melegítjük, az aljába egy hőálló tálkában vizet teszünk.
A sütőben kelesztjük a tésztát 1 órát, majd kivesszük, a sütőt felforrósítjuk, a tálkában a vizet a sütés végéig benn tartjuk.
Visszatesszük a sütőbe a tojással megkent kalácsot, 15 percig maximum hőmérsékleten ( nálam ez 250 fok ), majd további 30 percig 200 fokon sütjük.

8 megjegyzés:

Kreatív konyha írta...

A nagymamád nagyon jó tanáccsal látott el! Szép is lett a kalácsod, látszik, hogy szívből készült.

családi tűzhely írta...

Hú, nagyon szép lett.

Max írta...

Gratulálok, nagyon szép lett!

Bianka írta...

Gyönyörű lett

Citromhab írta...

Mónika, családi tűzhely, köszönöm.

Max, az érdem elsősorban a tiéd, adva volt egy szuper recept, én csak megsütöttem:-)

Bianka, köszönöm.

Gál Edith írta...

Gyönyörű!!!!

Citromhab írta...

Edith, kedves vagy, köszönöm!

Foodafok írta...

Látom, sokan csak annyit írtak, hogy gyönyörű. Nem vitatkoznék velük.