2011. január 31.

Rákóczi túrós sütemény




Egy újszerű Rákóczi túrós változat a Mindmegette magazinból.

Hozzávalók 24x36 cm-es tepsihez

A tésztához
25 dkg liszt
10 dkg cukor
12,5 dkg vaj 
1 tojássárga
1/4 csomag sütőpor
csipet só 
reszelt citromhéj
tejföl

A töltelékhez
75 dkg krémesebb állagú túró
15 dkg tejszín
15 dkg cukor
4 tojás + 1 sárgája
vanília
reszelt citromhéj
mazsola (elmaradhat)

A habhoz
2 tojásfehérje
10 dkg cukor

A lap kenéséhez és a tetejére
sárgabaracklekvár


A töltelék hozzávalóit  összekeverjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
Kinyújtjuk és kivajazott, lisztezett tepsi aljába simítjuk.
200 fokra melegített sütőben 10 percig sütjük, majd kivesszük és vékonyan megkenjük baracklekvárral, ráöntjük a tölteléket és visszatoljuk a sütőbe.
Addig sütjük, amíg a töltelék közepe is meg nem szilárdul.
Amíg sül, a tojásfehérjékből a cukorral kemény habot verünk, habzsákba vagy zacskóba töltjük.
A baracklekvárt botmixerrel felhabosítjuk.
Az összeturmixolt lekvárt is zacskóba töltjük.
Ha megsült a sütemény, újra kivesszük a sütőből, rányomjuk a habot és még 10 percre visszatoljuk, hogy a hab is megszilárduljon.
Végül lekvárral kitöltjük a habcsíkok közötti részeket.
Teljesen kihűlve lehet szépen szeletelni.


16 megjegyzés:

Thrini írta...

Citromhab! Gyönyörű dolgokat sütsz!! Precizitásod csodálandó! :)

chriesi írta...

Istenien néz ki!

Piszke írta...

A legeslegeredetibb, 1937-es recept szerint is minimális a hab. Sőt most hallottam a Gerbeaud főcukrászától, hogy régen piros ételfestéket is tettek a lekvárba!! A sok hab olcsó, ugye ezért van inkább erre kihegyezve a cukrászdákban a tűró és a jó minőségű baracklekvár helyett.

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Citromhab!
Fantasztikusan néz ki:-)))

Nelli írta...

Ahogy az a nagykönyvben meg van írva!Gyönyörűek!:-)

Citromhab írta...

Thrini,Chriesi, nagyon köszönöm:-)

Piszke, köszönöm ezt az információt. Mindig is sejtettem, hogy nem az a vastag habos, émelyítően édes, ragacsos sütemény ( amit én meg sem tudok enni )lehet az eredetije az egyébként nagyon finom Rákóczi túrósnak.

Gesztenye, Nelli, köszönöm:-)

Tálaló írta...

Úgy szeretek benézni hozzád...Csak az a baj,hogy legtöbbször a nyálam csorgatom.Ennyi édességet mi nem ehetünk.Sajnos.De a buktád elkészítettem,isteni lett.Egyszer majd ezt is kipróbálom,mert nagyon szeretem.

Bianka írta...

Gyönyörű fantasztikusan precíz

Elisabeth írta...

Én már teljesen megszédülök ennyi sok gyönyörü süteményekkel amit teszel te ide fel. Nem gondolnál egy profi Cukrászdát kinyitani?...Bizony Isten fel ülnék az első repülü gépre és ott tölteni egy hónapot, minden nap meglátogatni...persze guritani kellene engem vissza, mert annyira szeretem a finom süteményeket, és nálladnál szebbeket még a cukrászdágkban itt nem találok!

Citromhab írta...

Tálaló, aranyos vagy:-)
Az az igazság, hogy a fent lévő édességeket csak részben mi fogyasztottuk el, ajándékba és vendégeknek is készültek, így ez már nem is olyan sok.
A magunknak szánt sütikre pedig öten vagyunk, ebből négy fiú, így nekem pl. legtöbbször már csak a fotózás marad:D
Nagyon örülök, hogy ízlett a bukta:-)

Bianka, köszönöm!

Elisabeth, nagyon kedves vagy, cukrászdában egyenlőre nem gondolkodom:-))
Viszont, ha te erre járnál, Neked mindennap lenne sütemény:-))

Eszter írta...

Nagyon guszta!

Citromhab írta...

Eszter, köszönöm!

Ottis írta...

Gyönyörű!

Citromhab írta...

Ottis, köszönöm!

Süli Mónika írta...

Meseszép! Mintha vonalzóval készült volna. :)

Citromhab írta...

Mónika, köszi:-)