Hozzávalók 24x36 cm-es tepsihez
A tésztához
25 dkg liszt
10 dkg cukor
13 dkg vaj
2 tojássárga
6 g csütőpor
csipet só
reszelt citromhéj
tejföl
A töltelékhez
75 dkg krémesebb állagú túró
15 dkg cukor
1 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál búzadara
reszelt citromhéj
mazsola (elmaradhat)
A habhoz
3 tojásfehérje
18 dkg cukor
sárgabarack lekvár
A töltelék hozzávalóit jól kikeverjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk, majd kinyújtjuk és kivajazott, lisztezett tepsi aljába simítjuk.
200 fokra melegített sütőben 10 percig sütjük, majd kivesszük és vékonyan megkenjük baracklekvárral, rásimítjuk a túrótölteléket és visszatoljuk a sütőbe.
Addig sütjük, amíg a töltelék közepe is meg nem szilárdul.
Amíg sül, a tojásfehérjékből a cukorral kemény habot verünk, habzsákba vagy zacskóba töltjük.
A baracklekvárt botmixerrel felhabosítjuk és zacskóba töltjük.
Ha megsült a sütemény, újra kivesszük a sütőből, a habból rácsot nyomunk rá és még 10 percre visszatoljuk, hogy a hab is megszilárduljon.
Végül lekvárral kitöltjük a habrács közötti részeket és langyosra hűtjük a süteményt.
16 megjegyzés:
Citromhab! Gyönyörű dolgokat sütsz!! Precizitásod csodálandó! :)
Istenien néz ki!
A legeslegeredetibb, 1937-es recept szerint is minimális a hab. Sőt most hallottam a Gerbeaud főcukrászától, hogy régen piros ételfestéket is tettek a lekvárba!! A sok hab olcsó, ugye ezért van inkább erre kihegyezve a cukrászdákban a tűró és a jó minőségű baracklekvár helyett.
Citromhab!
Fantasztikusan néz ki:-)))
Ahogy az a nagykönyvben meg van írva!Gyönyörűek!:-)
Thrini,Chriesi, nagyon köszönöm:-)
Piszke, köszönöm ezt az információt. Mindig is sejtettem, hogy nem az a vastag habos, émelyítően édes, ragacsos sütemény ( amit én meg sem tudok enni )lehet az eredetije az egyébként nagyon finom Rákóczi túrósnak.
Gesztenye, Nelli, köszönöm:-)
Úgy szeretek benézni hozzád...Csak az a baj,hogy legtöbbször a nyálam csorgatom.Ennyi édességet mi nem ehetünk.Sajnos.De a buktád elkészítettem,isteni lett.Egyszer majd ezt is kipróbálom,mert nagyon szeretem.
Gyönyörű fantasztikusan precíz
Én már teljesen megszédülök ennyi sok gyönyörü süteményekkel amit teszel te ide fel. Nem gondolnál egy profi Cukrászdát kinyitani?...Bizony Isten fel ülnék az első repülü gépre és ott tölteni egy hónapot, minden nap meglátogatni...persze guritani kellene engem vissza, mert annyira szeretem a finom süteményeket, és nálladnál szebbeket még a cukrászdágkban itt nem találok!
Tálaló, aranyos vagy:-)
Az az igazság, hogy a fent lévő édességeket csak részben mi fogyasztottuk el, ajándékba és vendégeknek is készültek, így ez már nem is olyan sok.
A magunknak szánt sütikre pedig öten vagyunk, ebből négy fiú, így nekem pl. legtöbbször már csak a fotózás marad:D
Nagyon örülök, hogy ízlett a bukta:-)
Bianka, köszönöm!
Elisabeth, nagyon kedves vagy, cukrászdában egyenlőre nem gondolkodom:-))
Viszont, ha te erre járnál, Neked mindennap lenne sütemény:-))
Nagyon guszta!
Eszter, köszönöm!
Gyönyörű!
Ottis, köszönöm!
Meseszép! Mintha vonalzóval készült volna. :)
Mónika, köszi:-)
Megjegyzés küldése