2011. január 13.
Kígyórétes
Nem sok köze van a klasszikus értelemben vett réteshez, hiszen kelt tésztáról van szó, viszont nagyon finom és mutatós kalács, ami többféle töltelékkel készülhet.
Hozzávalók
A tésztához
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
10 dkg vaj vagy margarin
2 evőkanál cukor
1/2 kávéskanál só
1 tojás
reszelt citromhéj
Az almás töltelékhez
4 db közepes alma
cukor
1/2 csomag vaníliás pudingpor
fahéj
A meggyes töltelékhez:
40 dkg magozott meggy
cukor
1/2 csomag vaníliás pudingpor
fahéj
A kenéshez
1 tojássárgája
1 teáskanál tej
Az almás töltelékhez az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Egy lábosban ízlés szerinti mennyiségű cukorral 10-15 percig pároljuk, nem kell, hogy teljesen elpárologjon a leve.
A pudingot kevés vízben elkeverjük, az almához öntjük, felforralva besűrítjük, végül fahéjjal ízesítjük.
Langyosra hűtjük.
A meggy esetében ugyanígy járunk el.
A tésztához 100 ml meleg tejben, egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék meleg tejjel ( lehet, hogy nem kell mind ) rugalmas tésztát dagasztunk.
Langyos helyen lefedve duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk, kétfelé vesszük.
Egy-egy téglalapot nyújtunk és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk.
Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén, kb. 2 cm-enként bevagdossuk.
Középre halmozzuk a tölteléket és a képen látható módon visszahajtogatjuk a széleket. Először a két végét hajtsuk vissza, így sütés közben nem folyik ki a töltelék.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tésztarudat. Tetejét megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával és 200 fokra melegített sütőben sütjük.
Langyosan lehet szépen szeletelni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
12 megjegyzés:
Fantasztikus
Ezt nekem is ki kell próbálnom! Nagyon jól néz ki!!!
Ügyes!
Elkészült! :) Igaz, a teteje nem lett ennyire gyönyörű, és még várjuk, hogy teljesen kihűljön, de az illata, és az első kóstolás után mondhatom, hogy ez isteni!!! :)))
Meseszép... Egyszerűen meseszép!
Bianka, Ildy, köszönöm!
Mesi, ezek szerint rögtön hozzá is kezdtél?
Tényleg nagyon örülök, hogy ennyire tetszik:-))
Ha többször elkészíted, meglátod szép lesz majd a teteje is:-)
Viki, zavarba jövök:-)
Citromhab, ez megint csúcsszuper!!! Figyelj, szerinted ezt sós verzióban is meg lehetne csinálni, mondjuk egy jó kis paradicsomos-darált husis töltelékkel? Mondjuk ha a sót emelném, és csak épp az élesztő miatt tennék bele egy kicsi cukrot?
Eri, simán meg lehet csinálni sósra is, én 1 teáskanál cukrot és egy evőkanál sót javasolnék.
Nem is igazán az élesztő miatt kell a cukor ( a tészta úgyis megkel ), hanem kerekebb, teltebb ízt kapsz.
Én a sós tésztákba mindig teszek egy kis cukrot, az édes tésztákba ( a süteményekbe is ) pedig egy kis sót.
Köszönöm szépen! Meg az infót is! Én is tettem a sós kelt tésztákba mindig cukrot is, azt hittem, az az élesztőnek kell, de mindig tanul az ember :)Ez a formázás nagyon tetszik, úgyhogy tuti kipróbálom sósan :)
Isten áldott tehetség vagy! Rákészülök, aztán csak lesz valahogy.
Elkészítettem ezt a sütit, és nagy sikert aratott itthon :)
Vanília pudingos-grízes szilvával töltöttem meg. És isteni lett! Köszi a receptet!
Timi, úgy örülök, hogy tetszett a kalács:-))
A töltelék pedig szuper lehetett:-)
Megjegyzés küldése