2016. október 17.
Sütőtök krémleves
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg sütőtökpüré (sült tök)
5 dl húsleves lé
2 dl tejszín
2 dkg vaj
1 csapott evőkanál liszt
só
őrölt fekete bors
szerecsendió
A tálaláshoz
sült sonkaszeletek
pirított tökmag
A vajat felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet és világos színű rántást készítünk
Felöntjük a húsleveslével, hozzáadjuk az előzőleg megsütött tök húsát, a tejszínt és az egészet botmixer segítségével pürésítjük.
Visszatesszük a tűzre, sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük és összeforraljuk.
Pirított sonkadarabokkal és tökmaggal, esetleg tökmagolajjal meglocsolva tálaljuk.
2016. október 16.
Birstorta
Az egyik kedvenc gyümölcsünk a birs, ezért amikor szezonja van, minden létező formában készül nálunk:-)
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához
A tésztához
25 dkg liszt
10 dkg porcukor
13 dkg vaj
1 tojás
3 g sütőpor
A töltelékhez
1 kg birsalma vagy -körte (tisztítva mérve)
3-4 evőkanál cukor
fél kávéskanál őrölt fahéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg
6 dl víz
1 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál búzadara
A sütőt 200 fokra melegítjük, a forma alját sütőpapírral béleljük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Negyedrészét a fagyasztóba, a maradékot pedig hűvös helyre tesszük.
A gyümölcsöt meleg vízben alaposan megmossuk, kisebb kockákra vágjuk.
Fél liter vízben a cukorral és a fűszerekkel teljesen puhára főzzük. Egy dl hideg vízben feloldjuk a pudingport, a birshez öntjük és kevergetve besűrítjük.
A tészta háromnegyed részéből kör alakú lapot nyújtunk és a formát kibéleljük vele úgy, hogy az oldalára is kerüljön tészta.
Beleszórjuk a búzadarát, belesimítjuk a tölteléket, végül ráreszeljük a lefagyasztott tésztarészt.
A sütőbe toljuk és 30-40 perc alatt megsütjük.
Teljesen kihűtve lehet szépen szeletelni.
2016. október 15.
Méteres sütemény
Azt hiszem, nem kell bemutatnom ezt a -szerintem, még manapság is - nagy népszerűségnek örvendő süteményt.
Igazából azon csodálkozom, hogy eddig még nem került fel a blogra, de most pótolom.
Hozzávalók 2 őzgerinc formához
A tésztához
5 tojás
25 dkg cukor
1 dl olaj
25 dkg liszt
6 g sütőpor
1 púpozott evőkanál kakaópor
A krémhez
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
3,5 dl tej
1 csomag puncs ízű pudingpor
A tetejére
15 dkg étcsokoládé
fél dl olaj
A formák aljába sütőpapírt terítünk, a sütőt 200 fokra melegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.
A masszát kettéosztjuk (ha mérleget használunk, teljesen egyforma magas lesz a kakaós és a normál piskóta), az egyikbe beleforgatunk 12,5 dkg lisztet, amiben előzőleg elvegyítettük a sütőport, a másikba pedig a liszt és a sütőpor másik felét plusz a kakaóport.
A formába simítjuk őket és betoljuk a sütőbe.
20-25 perc alatt megsütjük (tűpróba!)
Langyosra hűtjük a piskótarudakat, lehúzzuk róluk a sütőpapírt és nagyjából 2 cm vastagságú szeletekre vágjuk őket.
A krémhez a vajat a cukorral kikeverjük. A tejet a pudingporral felfőzzük és teljesen kihűtjük, majd a vajas részhez adjuk és habverő segítségével jól kihabosítjuk.
A piskótaszeleteket megtöltjük a krémmel úgy, hogy felváltva egy sárga és egy barna színű piskótát teszünk egymás mellé.
A csokoládét az olajjal összeolvasztjuk és szilikon ecset segítségével bevonjuk a rudakat.
Ha a csokoládé megdermed, ferdén szeleteljük a süteményt.
2016. október 9.
Gesztenyés mini muffin
Duplán gesztenyés, falatnyi muffinok.
Hozzávalók 24 darabhoz
A tésztához
10 dkg csokoládé
6 dkg vaj
3 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál rum
3 tojás
10 dkg gesztenyepüré
10 dkg liszt
7 g sütőpor
A tetejére
2 dl tejszín
gesztenyepüré
A muffinsütő mélyedéseiibe 2-2 kisebb muffinpapírt helyezünk, a sütőt 200 fokra melegítjük.
A csokoládét a vajjal megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrokat, a rumot, a tojásokat és a gesztenyepürét. Elektromos habverővel jól összedolgozzuk az egészet.
Végül beleforgatjuk a sütőporral elvegyített lisztet is és csomómentesre keverjük a masszát.
Egyenlően elosztjuk a tésztát a formában és 8-10 perc alatt megsütjük. Langyosra hűtjük.
A tejszínből kemény habot verünk, habzsákba töltjük és habrózsákat nyomunk a muffinok tetejére.
Gesztenyepürével díszítjük.
2016. október 8.
Citromos sütemény
A sütéssel együtt nagyjából 40 perc alatt előállítható, kellemesen citromos, pihe-puha állagú sütemény.
Hozzávalók egy gyümölcskenyér formához
A tésztához
3 tojás
10 dkg cukor
20 dkg görög joghurt
1 közepes méretű citrom leve és reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
késhegynyi só
fél dl olaj
20 dkg liszt
1 dkg sütőpor
A mázhoz
3 evőkanál porcukor
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál víz
A forma aljába sütőpapírt teszünk, a sütőt 200 fokra melegítjük.
A tojásokat a cukorral, a joghurttal, a citrom levével és héjával, a vaníliával és a sóval kikeverjük.
Hozzáadjuk az olajat, végül pedig a lisztet, amiben előzőleg elvegyítettük a sütőport.
Az egészet csomómentesre keverjük, majd a formába öntjük.
Betoljuk a sütőbe és 20-25 perc alatt megsütjük.
A máz hozzávalóit kikeverjük és a még forró (a formából kiemelt és rácsra helyezett) sütemény tetejére kanalazzuk.
2016. október 2.
Borkrémes torta
Az egyik kedvencünk ez a torta, mégpedig a krém miatt. Inkább a vanília, mint a bor íze dominál benne és kakaós piskótával készítve egyszerűen remek.
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához
Az alsó és a felső piskótalaphoz
4 tojás
16 dkg cukor
30 ml olaj
14 dkg liszt
2 dkg kakaópor
4 g sütőpor
A középső laphoz (18 cm átmérőjű)
1 tojás
4 dkg cukor
1 evőkanál olaj
3,5 dkg liszt
5 g kakaópor
késhegynyi sütőpor
A krémhez
3 dl édes fehér bor
1,5 csomag vaníliás pudingpor
2 tojássárgája
15 dkg cukor
2 dl tej
12 g zselatin
3 dl tejszín
A bevonáshoz
5 dl tejszín
3 kávéskanál kakaópor
2-3 dkg csokoládé
szőlőszemek
Az alsó és a felső piskótalap hozzávalóit két részre osztjuk és két lapot sütünk belőle az alábbiak szerint.
A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.
Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport és a kakaóport, majd a masszát a formába simítjuk és betoljuk a sütőbe.
8-10 perc alatt megsütjük.
Ugyanígy járunk el a 18 cm-es piskótalap esetében is.
A krémhez a bort lábosba mérjük, felforraljuk és forrástól számított 2-3 percig lassú tűzön gyöngyöztetjük, hogy az alkoholtartalom nagy része elpárologjon.
Közben a pudingport, a tojások sárgáját, a cukrot és a tejet csomómentesre keverjük, majd a borhoz adjuk és kevergetve besűrítjük. Langyosra hűtjük.
A tejszínből kemény habot verünk, beleforgatjuk a boros krémet és a kevés hideg vízben feloldott, majd felforrósított (nem felforralt!) zselatint.
Az egyik nagyobb méretű piskótalapot tortatálra helyezzük és körbevesszük a tortagyűrűvel. Ráöntjük a krém felét, ráhelyezzük a kisebb átmérőjű piskótalapot és beborítjuk a krém másik felével. Végül befedjük a maradék piskótalappal.
Legalább 4-5 órán át hűtjük, de legjobb előző nap elkészíteni és egy éjszakát hűtőben tartani.
Ha megdermedt a krém, eltávolítjuk a tortagyűrűt és bevonjuk a tortát.
Ehhez a tejszínből kemény habot verünk és két kisebb tálba 3-3 púpozott evőkanálnyit kiveszünk belőle. Az egyikbe egy, a másikba pedig 2 kávéskanál kakaóport keverünk.
Zacskóba töltjük őket és a fotón látható módon a torta oldalára nyomjuk, úgy, hogy a legsötétebb rész kerüljön alulra. Tortakenő késsel óvatosan elsimítjuk a habot.
A csokoládét megolvasztjuk és a torta tetejére csurgatjuk. A maradék fehér színű tejszínt habzsákba töltjük és körben habrózsákat nyomunk a tortára, majd mindegyikre egy-egy szőlőszemet ültetünk.
2016. szeptember 29.
Szőlős, tejszínes csirke
A szüret kellős közepén járunk, ilyenkor nálunk elsődleges szempont a "gyorsan valami finomat".
Így került sorra most ez a fogás, ami tényleg gyors és nem mellesleg finom is.
Hozzávalók 4 személyre
2 egész csirkemellfilé
3 evőkanál olaj
2 nagyobb fürt (lehetőleg muskotályos) szőlő
2 dl tejszín
só
őrölt fekete bors
késhegynyi őrölt szegfűszeg
fél dl fehér bor
1 teáskanál étkezési keményítő
A húst kockára vágjuk és a felforrósított olajra dobjuk. Fehéredésig kevergetjük, majd sózzuk és lassú tűzön félig lefedve puhára pároljuk.
Ekkor hozzáadjuk a szőlőszemeket és őrölt borssal és szegfűszeggel ízesítjük. Pár percig még pároljuk, majd hozzáöntjük a tejszínt és a borban elkevert keményítőt és az egészet összeforraljuk.
Rizzsel kínáljuk.
2016. szeptember 17.
Csokitorta pillangókkal születésnapra
Azt hiszem, a címben minden fontos információ szerepel erről a tortáról, még annyit, hogy egy hároméves kislánynak készült sok szeretettel:-)
Hozzávalók 18 cm-es tortaformához
A piskótalapokhoz
3 tojás
9 dkg liszt
3 dkg kakaópor
6 g sütőpor
12 dkg cukor
24 ml olaj
A hagyományos vajas krémhez
25 dkg szobahőmérsékletű vaj
25 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor
A tetejére
8 dkg étcsokoládé
1 teáskanál olaj
1 csomag Smarties csokigolyó
A torta oldalára
csokoládédara
A cukorpillangókhoz
1 kisebb tojásfehérje
15 dkg porcukor
ételszínezék
A piskóta hozzávalóit három részre osztjuk és egyenként három lapot sütünk belőle az alábbiak szerint.
A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.
Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport és a kakaóport, majd a masszát a formába simítjuk és betoljuk a sütőbe.
8-10 perc alatt megsütjük.
A krém hozzávalóit először kikeverjük, majd elektromos habverővel habosítjuk és megtöltjük vele a tortát, illetve a torta oldalát és tetejét is bevonjuk vele.
A csokoládét az olajjal vízgőz felett megolvasztjuk és óvatosan a torta tetejére simítjuk. Mielőtt megdermedne a csokoládé, körben kirakjuk a színes drazséval.
Végül a torta oldalát csokidarával díszítjük és a pillangókat is elhelyezzük rajta.
A pillangók készítése:
Előző nap készítjük, hogy teljesen megszilárduljon. Kemény habot verünk a tojásfehérjéből meg a porcukorból. Színes pillangók esetén kevés ételfestékkel színezzük a habot, majd zacskóba töltjük. Apró lyukat vágunk a sarkán, és tetszőleges sablon segítségével (amit kirajzolunk és a fólia alá helyezünk) pillangókat rajzolunk egy fóliára. Másnap nagyon óvatos mozdulatokkal leválasztjuk őket a fóliáról.
2016. szeptember 12.
Segítsüti 2016 ősz - Meggyes csokoládészelet
Mostani kampányunk támogatottja a Peter Cerny Alapítvány, az a koraszülött- és csecsemőmentő szolgálat, mely már 27 éves múltra tekint vissza.
Munkájukra nagy szükség van, hiszen az idő előtt született csecsemők jelentős részének ők jelentik az életben maradást, de nagy szerepük van az időre, normál súllyal született gyerekek egészségügyi intézményen belüli szállításában is.
Licitálni 2016.szeptember 12.-től szeptember 15.-ig, azaz mától csütörtökig, a Segítsüti SÜTIÁRVERÉS menüpontja alatt lehet.
Jómagam már öt éve veszek részt ebben a nemes felajánlásban és örömmel tölt el, hogy hozzájárulhatok a beteg, illetve rászoruló gyerekek gyógyulásához, segítéséhez.
Idén egy meggyes csokoládékockával készültem az alkalomra.
Kérlek, ha egyetértesz célunkkal és segítenéd annak megvalósulását, licitálj te is a sütikre, melyeket nagy szeretettel készítettünk!
Köszönjük!
2016. szeptember 6.
Székelykáposzta
Hozzávalók 4 személyre
70 dkg sertéscomb vagy lapocka
1 kg savanyított (hordós) káposzta
1 vöröshagyma
1 evőkanál zsír
1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
só
őrölt fekete bors
tejföl
Az apróra vágott hagymát a zsíron aranysárgára pirítjuk, rászórjuk a pirospaprikát, majd kb. 1dl vízzel felöntjük.
Az így kapott pörköltalapot összeforraljuk és beletesszük a kockára vágott húst.
Sózzuk, őrölt borssal ízesítjük, majd félig lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk.
A savanyított káposztát (ha szükséges, többször is) átöblítjük, jól kinyomkodjuk belőle a vizet és a pörkölthöz adjuk.
Az egészet összeforgatjuk és további 10-15 percet együtt rotyogtatjuk.
Tálaláskor tejfölt adunk mellé.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)