2018. szeptember 5.

Mákos lütyü





Egy alföldi eredetű vaníliakrémes, mákos, citromos desszertet rejt a kissé bizarr név. Érdemes elkészíteni, mert egyszerűsége mellett  (sütni sem kell) nagyon finom is.


Hozzávalók 6 személyre

50 dkg szikkadt kalács
10 dkg őrölt mák
vaníliafagylalt

A vaníliasodóhoz
5 dl tej
3 evőkanál cukor
3 tojássárgája
1 evőkanál liszt
1 evőkanál vaníliakivonat
csipet só

A locsoláshoz
4 dl tej
1 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

A sodóhoz a tojássárgákat, a lisztet, a cukrot, a sót és a vaníliát csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a tojásos részt és kevergetve besűrítjük. Langyosra hűtjük.
A locsoláshoz a tejet csak annyira melegítjük fel, hogy a cukrok elolvadjanak benne.
Egy nagyobb tálba tépkedünk a kalácsból, meglocsoljuk a vaníliás tejjel, majd a sodóval és megszórjuk kevés mákkal. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg az összes hozzávaló el nem fogy.
Egy-két órát hideg helyen állni hagyjuk, majd kistányérra kanalazunk belőle és egy-egy gombóc vaníliafagyival kínáljuk.
Extraként meglocsolhatjuk még mézzel vagy megszórhatjuk reszelt narancshéjjal is.

Nincsenek megjegyzések: