2018. szeptember 5.
Mákos lütyü
Egy alföldi eredetű vaníliakrémes, mákos, citromos desszertet rejt a kissé bizarr név. Érdemes elkészíteni, mert egyszerűsége mellett (sütni sem kell) nagyon finom is.
Hozzávalók 6 személyre
50 dkg szikkadt kalács
10 dkg őrölt mák
vaníliafagylalt
A vaníliasodóhoz
5 dl tej
3 evőkanál cukor
3 tojássárgája
1 evőkanál liszt
1 evőkanál vaníliakivonat
csipet só
A locsoláshoz
4 dl tej
1 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
A sodóhoz a tojássárgákat, a lisztet, a cukrot, a sót és a vaníliát csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a tojásos részt és kevergetve besűrítjük. Langyosra hűtjük.
A locsoláshoz a tejet csak annyira melegítjük fel, hogy a cukrok elolvadjanak benne.
Egy nagyobb tálba tépkedünk a kalácsból, meglocsoljuk a vaníliás tejjel, majd a sodóval és megszórjuk kevés mákkal. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg az összes hozzávaló el nem fogy.
Egy-két órát hideg helyen állni hagyjuk, majd kistányérra kanalazunk belőle és egy-egy gombóc vaníliafagyival kínáljuk.
Extraként meglocsolhatjuk még mézzel vagy megszórhatjuk reszelt narancshéjjal is.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése