2018. június 11.

Nasi goreng - Indonéz sült rizs




A világ egyik legnépszerűbb étele ez a sült rizs, köszönhetően annak, hogy aránylag egyszerűen és változatosan elkészíthető és nagyon finom.
Maradék főtt rizs hasznosításának az egyik legjobb módja, de mindenképpen érdemes csak ezért is nekifogni a rizsfőzésnek.
Jómagam nem túl régen találkoztam vele először, de azóta töretlenül az első öt kedvenc étel között szerepel az étlapomon.

Más változatokban pirított garnélával vagy pirított csirkemell kockákkal is készülhet, én most az alap, húsmentes változatot készítettem el.


Hozzávalók 4 személyre

egy csésze (2,5 dl) jázmin rizs
másfél csésze víz
egy evőkanál mogyoróolaj (ha nincs, más olaj is teljesen jó)
fél kávéskanál só

2 evőkanál mogyoróolaj
1 póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csilipaprika
1 kisebb darab zeller
1 kisebb sárgarépa
fél kávéskanál őrölt koriander
2 evőkanál szójaszósz



Lábosban felforrósítunk egy evőkanál olajat és megfuttatjuk rajta a rizst. Felöntjük a vízzel, sózzuk és nagyon lassú tűzön, félig lefedve, keverés nélkül(!) addig főzzük, amíg a teljes lémennyiséget magába nem szívja a rizs.
Ekkor lehúzzuk a tűzről és megvárjuk, hogy teljesen kihűljön. Célszerű 2-3 órával az elfogyasztás előtt elkészíteni, illetve maradék rizsnél ez nem probléma.
Egy nagyobb lábosban - legalkalmasabb erre egy wok edény - 2 evőkanál olajon 1-2 percig pirítjuk a kisebb szeletekre vágott póréhagyma felét, a lereszelt fokhagymagerezdeket és az apróra tört csilipaprikát. Rádobjuk a megtisztított és lereszelt vagy julienre vágott zellert és sárgarépát és a koriandert. Újabb 1-2 perc pirítás után beletesszük a rizst és a szójaszószt is. Sózzuk és folyamatosan kevergetjük addig, amíg teljesen egynemű nem lesz.
A maradék póréhagymával megszórva tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések: