2016. november 10.

Ökörszem






Hozzávalók

A tésztához
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl tej
3 dkg vaj
4 dkg cukor
1/2 kávéskanál só
1 tojás
fél citrom reszelt héja

A töltelékhez
50 dkg túró
3-4 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
5 dkg mazsola
fél citrom reszelt héja
csipetnyi só
3 közepes méretű krumpli

A kenéshez
tej

A töltelékhez a krumplit puhára főzzük, összetörjük és a többi hozzávalóval elkeverjük.
Egy dl langyos tejben egy kávéskanálnyi cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék langyos tejjel kelt tésztát dagasztunk.
Lefedve meleg helyen háromszorosára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát és 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd fánkszaggatóval köröket szúrunk ki belőle, amiket aztán sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatunk.
Egy megfelelő méretű pohár aljával mélyedést nyomunk a tésztakorongok közepébe és ebbe kanalazzuk a tölteléket.
A tepsiben még 20-25 percet kelesztjük, majd körben a tészta szélét megkenjük tejjel.
180 fokra melegített sütőben megsütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

3 megjegyzés:

Zsuzska Adler írta...

Krumpli???

Citromhab írta...

Igen, krumpli. Sokkal krémesebb lesz tőle a töltelék.
Ha eddig nem hallottál erről, javaslok egy próbát:-)

ILDIKO írta...

Szia Citromhab!
Nagyon guszti! En sem hallottam meg a krumplis modszerrol.
Ki fogom probalni!
Kellemes hetveget!