2016. október 22.

Rizskoch





Az üzemi étkeztetés sztárja, gyermekkorunk örök emléke ez az édesség.


Hozzávalók
1 l tej
3 dkg vaj
20 dkg rizs
6 + 6 dkg cukor
fél kávéskanál só
4 tojás
1 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola (elmaradhat)

A tetejére
porcukor
sárgabarack lekvár


A vajat felforrósítjuk és kicsit megfuttatjuk rajta a rizst. Felöntjük tejjel, hozzáadunk 6 dkg cukrot, a sót és lassú tűzön, félig lefedve, időnként átkeverve addig főzzük, amíg sűrű, de folyékony nem lesz az egész.
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját, a citromhéjat és a mazsolát a rizsbe keverjük. A fehérjéből kemény habot verünk, hozzáadunk 6 dkg cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes, borotvahab keménységű habot nem kapunk (bő egy perc). Beleforgatjuk a rizst, majd az egészet kivajazott, megfelelő méretű sütőtálba vagy tepsibe simítjuk.
200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük, Langyosra hűtjük.
Porcukorral meghintve, sárgabarack lekvárral kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: