2016. október 23.

Rácsos mákos sütemény







Hozzávalók 25x35 cm-es tepsihez

A tésztához
50 dkg liszt
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
3 tojássárgája
2-3 evőkanál tejföl
fél kávéskanál só
10 g sütőpor

A töltelékhez
30 dkg őrölt mák
3 dl tej
10 + 5 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
20 dkg alma (tisztítva mérve)
3 tojásfehérje


A töltelékhez a tejet 10 dkg cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a mákot és kb. fél percig kevergetve felfőzzük. Langyosra hűtjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, egyharmad részét félretesszük rácsnak, a többit pedig elnyújtjuk és a kivajazott-lisztezett tepsi aljába terítjük.
A mákhoz adjuk a citromhéjat és belereszeljük az almát. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleszórjuk az 5 dkg cukrot és tovább verjük, hogy még keményebb és stabil állagú habot kapjunk.
Beleforgatjuk a máktöltelékbe és az egészet a tepsibe simítjuk.
A félretett tésztából rácsot készítünk a tetejére és 200 fokos sütőben 30-40 perc megsütjük.

Nincsenek megjegyzések: