2016. augusztus 31.

Francia sós vajas keksz - Sables Breton





Pár éve kóstoltam ezt a kekszet először a keresztlányunk esküvőjén. Az örömanya - aki nem mellesleg francia - sütötte ajándékba a násznépnek. Mondhatom, szerelem volt első ízlelésre...
Most hozzájutottam a receptjéhez is, és örömmel meg is osztom. 
Próbáljátok ki, nagyon finom:-)


Hozzávalók

35 dkg liszt
25 dkg porcukor
20 dkg sós vaj
5 tojás sárgája (L méretű tojás)
1 csapott kávéskanál só (ha nem sózott a vaj, akkor 2)
6 g sütőpor

A tetejére
1 tojássárgája
1 evőkanál tej

A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, porcukor, só) tálba mérjük és elkeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a vajat, majd az egészet összegyúrjuk.
Hűvös helyen fél órát pihentetjük.
Lisztezett munkafelületen fél cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát és 5-6 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk a kekszeket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket (3-4 cm távolságot hagyva). 
Tetejüket megkenjük a tojássárgája és a tej keverékével és egy villa segítségével keresztben és hosszában is csíkokat húzunk rajta.
200 fokra melegített sütőben, alsó-felső sütésen 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.





4 megjegyzés:

Éva írta...

A sima natúr teavaj az sós vaj? Ez inkább linzer sütire hasonlít nekem.

Citromhab írta...

Nem, a teavaj az nem sós vaj. Utóbbit kifejezetten ilyen néven találod a nagyobb üzletekben.

Ildikó Haász írta...

Szisztok!Én megcsináltam,de ez nem sós hanem édesen sós,nem sok bele ez a mennyiségü porcukor?!

Citromhab írta...

Igen, ez valójában egy édes keksz, a címben a sós a vajra vonatkozik, ami a leírásból is egyértelműen kiderül.