2015. november 17.

Kakaós-narancsos keksz






Nagyon finom kakaós-narancsos ízű, omlós keksz, amit a közelgő ünnep alkalmából ajándékba is adhatunk.


Hozzávalók

12 dkg liszt
5 dkg kakaópor
10 dkg porcukor
8 dkg vaj vagy margarin
1/2 narancs reszelt héja
1 tojás
késhegynyi sütőpor
csipet só

A hozzávalókat összegyúrjuk, és lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Tetszőleges mintájú kiszúróval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy tepsibe rakosgatjuk a kekszeket.
200 fokra melegített sütőben (villanysütőben alsó, felső sütés) 6-8 perc alatt megsütjük.
Azonnal fogyasztható, omlós kekszet kapunk.

6 megjegyzés:

lajonka csikszem írta...

Megsütöttem. Az arányok jók? Nagyon sok lisztet kellett, még hozzáadjak. A végeredmény nem lett rossz, de még így is, a több liszttel, soknak tűnik a kakakó mennyisége.
lajonka csikszem

Citromhab írta...

Az arányok teljesen jók. Lágyabb tésztát kapunk összedolgozás után, de nem kell hozzá plusz lisztet adni, elég a munkafelületet jól belisztezni. Esetleg tedd félórára hűtőbe nyújtás előtt.
Az eddigi visszajelzések alapján még senkinek nem volt ezzel gond.

Tíria Bagó-Obrusánszki írta...

Ha ki szeretném hagyni a narancs héjat, akkor kell a helyére valamit tennem, vagy anélkül is jó lesz az állaga?

Citromhab írta...

Nyugodtan kihagyhatod, anélkül is finom, nem kell semmivel helyettesíteni.

gondaanyu írta...

Lehet, hogy itt is, mint a kenyérnél, számít a liszt milyensége. Nekem alig akart összeállni, egy löttyintés tejszínt tettem még hozzá. Aztán minden rendben volt :)

Citromhab írta...

Igen, a liszt minősége, a tojás mérete...ezek mind számítanak.