2015. március 26.

Fahéjas kalács


  




Akár az ünnepi asztalra, akár csak úgy a mindennapokra készül, nagyon finom és mutatós ez a kalács.


Hozzávalók 35 x 15 cm-es formához


A tésztához
50 dkg finomliszt
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
2 dkg cukor
1 tojás
20 ml olaj
csipetnyi só
fél citrom reszelt héja

A töltelékhez
5 dkg vaj vagy margarin
7 dkg cukor
3 dkg vaníliás cukor
5 g őrölt fahéj

A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a cukrokat és a fahéjat, majd hűtőbe tesszük, hogy a zsiradék újra megszilárduljon.
1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk.
Langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük. Kicsit átgyúrjuk, majd újra kelesztjük.
Lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát és 1,5-2 cm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle.
Megkenjük a fahéjas töltelékkel, bejgliszerűen feltekerjük és éles késsel hosszában kettévágjuk.
Az így keletkezett két fél tésztarudat összefonjuk úgy, hogy mindig a vágott rész kerüljön felülre.
Olajjal vékonyan kikent formába fektetjük (forma nélkül is süthető) és letakarva még 15-20 percet kelesztjük.
180 fokos sütőbe toljuk és 35-40 perc alatt megsütjük.

Utólagos bejegyzés:

Aki a kakaót részesíti előnyben, lecserélheti a fahéjat, úgy is nagyon finom.





5 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon tetszik, szép és igen finom lehet amibe fahéj van az csak jó lehet:-)
Biztos kipróbálásra kerül majd!Köszi!

Vicuska írta...

Kívül-belül szép és finom!

Magnolia írta...

Elkészítettem, nagyon finom lett!! Tökéletes recept, jó arányok, és tényleg úgy is néz ki, ha kész mint a fotón!! Köszönöm a receptet!

BenceIldije írta...

Bevallom, mindig kicsit szkeptikus vagyok, amikor egy kelt tésztás Limara receptnél találok hasonlót, és jóval egyszerűbbet. :-D De a te receptjeidben nem csalódtam még, ez is csúcs lett! :-)

Mate Kober írta...

Megragadott. Tökéletes. És elkészíteni is pofonegyszerű volt. Köszönöm!