2015. február 8.

Sajttorta






Klasszikus, az amerikai kontinensen méltán népszerű sajttorta. Érdemes legalább egyszer kipróbálni, nagyon finom.


Hozzávalók 22 cm-es tortaformához

A tésztához
20 dkg liszt
8 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 kisebb tojás
késhegynyi sütőpor
egy csipet só

A krémhez
50 dkg natúr krémsajt
50 dkg tejföl
2 evőkanál étkezési keményítő
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás
1/2 citrom leve
egy csipet só

A gyümölcsöntethez
50 dkg magozott meggy
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
egy csipet őrölt fahéj
2 dkg étkezési keményítő
1 dl víz

A krém hozzávalóit kikeverjük, félretesszük.
A sütőt 180 fokra melegítjük, a tortaforma alját sütőpapírral béleljük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, lisztezett munkafelületen egy kör alakú lapot nyújtunk belőle, és kibéleljük vele a forma alját és oldalát.
Beleöntjük a krémet, és 40-50 perc alatt megsütjük a tortát.
Langyosra hűtjük, majd tortatálra csúsztatjuk.
A gyümölcsöntethez a meggyet, a cukorral, a vaníliával és a fahéjjal felforraljuk, majd lassú tűzön 5-6 percig rotyogtatjuk.
A keményítőt elkeverjük a vízben, a meggyhez öntjük és kevergetve besűrítjük.
Langyosra hűtjük és a torta tetejére kanalazzuk.

19 megjegyzés:

NKCsilla írta...

Elkészítettem a tortát, ízre nagyon finom lett de a krém nem keményedett meg. Mi ennek az oka?

Citromhab írta...

Lehet, még tovább kellett volna sütnöd. Az itt megadott sütési idő, csak iránymutató, ez sütőtől függően kevesebb, de több is lehet.

Mónika H. írta...

Kedves Citromhab! Ma elkészítettem a sajttortádat, isteni finom lett. Köszönöm, hogy megosztottad a receptet :)

Citromhab írta...

Őrülök, hogy ízlett:-)

Krisztina Kéri írta...

Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen fajta krémsajtot használtál hozzá? Köszönöm a választ :)

Citromhab írta...

Szia!

Én mascarpone-t használtam. A Lidl saját márkás terméke jóval kedvezőbb áron kapható és teljesen megfelelő a minősége.

hella_eila írta...

Szia!
Abban tudnál nekem segíteni, hogy ha eperrel szeretném csinálni akkor mire figyeljek vagy hogy csináljam. :)

Előre is köszönöm a válaszod.

encsi írta...

en ma keszitettem el szerintem jol sikerult ...kerdesem,hogy az öntettöl nem puhul meg tul nagyon holnapig?
Hutöbe lehet tartani holnapig ....akkor lesznek vendegeim :-)

Citromhab írta...

Az eper, különösen, ha fagyasztott, több levet fog engedni, ezért valószínűleg az 1 dl víz sok lesz, helyette csak fél dl-t használj.

Citromhab írta...

Encsi, az öntettől nem hiszem, hogy megpuhul, de azt holnap is rátehetted volna tálalás előtt.

encsi írta...

Köszönöm a receptet, nem nem tettem ra majd csak holnap teszem :-),nagyon guszta mar alig varom,hogy megkostoljuk
Köszönöm

Szilvia Rostás írta...

Évek óta keresem a tökéletes sajttorta receptjet...és most végre megtaláltam!!! En nem rajongok a kekszes alapért,így külön imádom ennek a tésztáját. Ráadásul vízfürdő nélkül kell sütni, így kevesebb a macera vele. Egyszerűen tokeletes!

Citromhab írta...

Szilvia, köszönöm szépen!
Mi is imádjuk ezt a tortát:-)

Andrea Szilágyi írta...

Szia! Szeretném kérdezni, ha holnap délben szeretném a vendégek elé tenni ezt az isteni tortát, akkor ma délután már elkészíthetem? Nem lesz vele gond? Köszönöm! :-)

Citromhab írta...

Sajnos, elkéstem a válasszal, de azért leírom, hogy nem lesz vele gond, ha egy nappal előbb elkészül. Az öntetet természetesen csak tálalás előtt tedd rá.

Andrea Szilágyi írta...

Nem késtél el, köszönöm szépen a választ! :-)

Kati írta...

Szia! Tejföl helyett görög joghurt is használható? Köszönöm a választ!!

Citromhab írta...

Szia!
Szerintem, jó a görög joghurt.

Ferencné Rigó írta...

Én most sütöm😀majd beszámolok róla, hogy sikerült. A tésztát nem volt egyszerű feladat beletenni a formába, egy darabon be is dőlt... 😑 Azért remélem jó lesz. A tetejére sütés előtt folyattam epervelőt, amit a fagyasztóból szedtem ki ( én csináltam tavaly). Szurkoljatok, hogy jól sikerüljön, mert a drága férjem 55 szülinapi tortája lesz! 😀🎁