2015. január 12.

Lasagne




Hozzávalók 4 személyre

12 készen kapható lasagne tésztalap

A raguhoz
50 dkg darált sertés- vagy marhahús
2-3 evőkanál olaj
1 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
200 g paradicsompüré
1 dl víz
1 teáskanál szárított oregánó
őrölt bors


A besamel mártáshoz
12 dkg vaj
10 dkg finomliszt
7 dl tej
őrölt bors
őrölt szerecsendió


20 dkg reszelt sajt

A raguhoz az apró kockára vágott vöröshagymát az olajon megpirítjuk. Ráöntjük a paradicsompürét és a vizet. Megvárjuk, amíg felforr, és hozzáadjuk a darált húst, a reszelt fokhagymagerezdet, az oregánót, és a borsot. Ízlés szerint sózzuk, majd félig lefedve, kis lángon 40-50 percig rotyogtatjuk az egészet. Időnként átkeverjük és ha szükséges az elpárolgott vizet pótoljuk.
A besamelhez a vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, kicsit átkeverjük, majd kisebb adagokban elkezdjük felönteni a tejjel. Mindig csak annyi tejet adagolunk egyszerre, amennyit a liszt fel tud szívni, így nem lesz csomós.
Őrölt borssal, szerecsendióval ízesítjük és sózzuk.
Egy megfelelő méretű sütőedényt vékonyan kikenünk olajjal és az aljába fektetünk három lasagne lapot. Erre jön a ragu negyedrésze, majd meglocsoljuk a besamel negyedrészével és kevés reszelt sajtot is szórunk rá.
Ezt a rétegzést még háromszor megismételjük, végül az egészet forró sütőbe toljuk és 20-25 perc alatt megsütjük.

1 megjegyzés:

Daffodil írta...

Én víz helyett vörösbort szoktam bele rakni és a paradicsompüré mellé még 1 doboz kockázott paradicsomot is teszek bele.