2014. december 1.

Máktorta







Mákos kocka töltelékéből készült, gyorsan összedobható, finom máktorta.


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

A tésztához
20 dkg darált mák
15 dkg liszt
20 dkg cukor
1/2 csomag sütőpor (5 g)
10 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál vaníliakivonat
2 dl tej
2 tojás fehérje

egy kis üveg meggybefőtt

A díszítéshez
1 dl tejszínhab
porcukor
meggyszemek

A sütőt 180 fokra melegítjük, a forma alját sütőpapírral béleljük. A meggyből 12 szemet félreteszünk, a többit kimagozzuk.
A mákot, a lisztet, a cukrot, a sütőport és a citromhéjat elvegyítjük. Hozzáadjuk a vaníliát, az olvasztott vajat, a tejet és alaposan elkeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a mákos krémbe forgatjuk.
Beleszórjuk a meggyet, nagyjából elkeverjük, majd a masszát a formába öntjük és elsimítjuk.
Sütőbe toljuk és 30-35 perc alatt megsütjük. Tűpróba!
Ha langyosra hűlt, díszítjük.
A tejszínből kemény habot verünk és habzsákba töltjük.
A tortát megszórjuk porcukorral, körben habrózsákat nyomunk rá, és minden habrózsára egy-egy meggyszemet ültetünk.