2014. április 18.

Kakaós kalács






Kisült az idei húsvéti kalácsunk, most egy kakaós változat készült. Ahogy anyukám mondaná, a jóságtól kicsit kirepedt, de sebaj, ez az apró szépséghiba nem változtatott az ízén:-)


Hozzávalók 35x13 cm-es formához

A tésztához
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 dkg vaj
3-3,5 dl tej
3 evőkanál cukor
csipetnyi só
1 tojás

2 evőkanál meleg tej
1 evőkanál kakaópor

A kenéshez
1 tojássárga
1 teáskanál tej

1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a többi hozzávalót (a két kanálnyi tej és a kakaópor kivételével), hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk.
Kettévesszük a tésztát, és az egyik felébe dolgozzuk a meleg tejben elkevert kakaóport. Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük mindkét gombócot.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd a kakaós és a sima részt is kettéosztjuk.
Egyenként kb. fél cm vastagságú téglalapot nyújtunk belőlük. A sima lapokra egy-egy kakaósat terítünk, majd bejgliszerűen feltekerjük őket, végül az így kapott két rudat összefonjuk.
Vajjal vékonyan kikent formába tesszük a kalácsot és konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg a tészta teljesen ki nem tölti a tepsit. Ha nincs ilyen méretű tepsink, akkor kb. 25-30 perc a kelesztési idő.
Lekenjük a tetejét a tejjel elkevert tojássárgájával és 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
Langyosan szeleteljük.

3 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Csodás! Áldott Húsvétot Kívánok!

Citromhab írta...

Köszönöm szépen! Neked is Boldog Ünnepeket!:-)

Piroska írta...

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!