2014. március 6.

Szoljanka




Az orosz konyha méltán világhírű remeke. Tartalmas, laktató és nagyon finom leves.

Hozzávalók 4 literhez

60 dkg marhahús (lábszár vagy comb)
2 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
15 dkg zöldbab
1 nagyobb krumpli
5 dkg fekete olívabogyó
8-10 apró vagy 4-5 közepes ecetes uborka
1 pár virsli
1 csokor friss, apróra vágott kapor
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál paradicsompüré

őrölt bors

A tálaláshoz
tejföl
citromszeletek

A felkockázott húst kevés olajon fehéredésig pirítjuk, majd a fazék kb. kétharmadáig felöntjük vízzel.
Ha felforrt, leszedjük a képződött habot, sózzuk, és a lángot mérsékelve, gyöngyözve főzzük tovább.
Közben előkészítjük a többi hozzávalót. A sárgarépát és a gyökeret megtisztítjuk és karikára vágjuk. Az olívabogyót, az uborkát és a virslit felszeleteljük.
Bő egy óra főzés után a leveshez adjuk a zöldségeket, a zöldbabot, majd kicsivel később a kockára vágott krumplit, az olívabogyót, az uborkát, a virslit és a kaprot is.
A finomra vágott vöröshagymát és a lereszelt fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, rátesszük a paradicsompürét, két merőkanálnyi levessel felöntjük és lassú tűzön 15-20 percig főzzük.
Ezután a leveshez öntjük, majd az egészet összeforraljuk.
Őrölt borssal ízesítjük és ha kell, még sózzuk.
Tejföllel és citromszelettel tálaljuk.

2 megjegyzés:

Garffyka írta...

Éhes lettem :)
Nagyon finom, sikerült néhányszor autentikusat ennem moszkvai barátoknál.
Köszi, hogy eszembe juttattad :)

Citromhab írta...

Sajnos, eredeti orosz szoljankát még nem volt szerencsém kóstolni, de szívesen kipróbálnám, ez az egyik legfinomabb leves:-)