2014. január 9.

Aranygaluska







Hozzávalók 22 cm-es tortaformához

A tésztához
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2,5-2,7 dl tej
3 dkg cukor
2 dkg vaj
1 tojás
½ kávéskanál só

A töltelékhez
10 dkg darált dió
10 dkg cukor
5 dkg olvasztott vaj

A vaníliasodóhoz
6 dl tej
3 tojássárgája
2 dkg liszt
5 dkg cukor
1 teáskanál vaníliakivonat

Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel kidagasztjuk. Lefedve langyos helyen megkelesztjük. Ha duplájára kelt, kicsit átdolgozzuk a tésztát és újra kelesztjük. Ezután lisztezett munkafelületre borítjuk, kb. egy cm vastagságúra nyújtjuk és 3-4 cm átmérőjű szaggatóval korongokat szaggatunk belőle. Ezeket egyesével először az olvasztott vajba, majd a cukorral elkevert dióba mártjuk, és sorban lerakjuk őket a vékonyan kivajazott forma aljába. Ugyanezt a műveletet megismételjük a második, majd a harmadik sor esetében is, egészen addig, amíg a tésztánk el nem fogy.
A formában még 20-25 percet kelesztjük, majd 180 fokra melegített sütőben 40-50 perc alatt megsütjük.
A vaníliasodóhoz a tojássárgáját, a lisztet, a cukrot és a vaníliát kikeverjük 1 dl tejjel. A maradék tejet felforraljuk, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojásos részt és besűrítjük.Tálaláskor galuskákat tépkedünk a tányérra és vaníliasodóval kínáljuk.

2 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Évek óta nem sütöttem ilyet. Pedig hogy imádom. No, ez lesz a következő kelt tésztám... Nagyon guszta!

Millye írta...

Igazi ízbomba :) imádom!