2013. december 19.

Bejgli






Karácsonyi üzemmódba kapcsoltam, kisült a bejgli is.


Hozzávalók 6 rúdhoz

A tésztához
1 kg liszt
20 dkg vaj
15 dkg zsír
10 dkg cukor
2 nagyobb (L) tojás
1 dkg friss élesztő
2,5 dl tej
1/2 kávéskanál só
reszelt citromhéj

A töltelékhez
40 dkg darált mák
2,5 dl tej
25 dkg cukor
reszelt citromhéj

40 dkg darált dió
2,5 dl tej
25 dkg cukor
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
egy marék mazsola
reszelt citromhéj

A kenéshez
1 tojás

Az élesztőt pici cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. Ha megkelt, a többi hozzávalóhoz öntjük és jól kidolgozzuk a tésztát.
Letakarva egy órát hűvös helyen pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A tejből és a cukorból szirupot főzünk és forrón a mákra/dióra öntjük, elkeverjük. A diótöltelékhez még hozzáadjuk a zsemlemorzsát, majd mindkettőt reszelt citromhéjjal ízesítjük.
A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk és lisztezett munkafelületen mindegyikből 0,5-1 cm vastagságú lapot nyújtunk.
Rásimítjuk a tölteléket, felcsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a rudakat.
A tojást szétválasztjuk és először a sárgájával kenjük le őket, majd félóra pihentetés után a villával kissé felvert tojásfehérjével.
Újabb félóra pihentetés után a bejglik tetejét több helyen megszurkáljuk tűvel. 200 fokra melegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép aranyszínű nem lesz.

4 megjegyzés:

Vica írta...

Szia! Ma elkészítettem a Te bejglidet.Még soha nem volt ilyen szép és finom! 6 rudat készítettem egy sem repedt ki!!Hurráááá! Köszönöm szépen! Áldott karácsonyt kívánok!

Citromhab írta...

Vica, nagyon örülök, de tényleg:-)) Boldog ünnepeket Nektek is!

Erika írta...

Szia! Milyen zsírt raksz bele?
Köszi, Erika :-)

Citromhab írta...

Erika, teljesen mindegy milyen zsírt használunk. Készítettem már disznó- és libazsírral is.