2013. november 2.

Rigó Jancsi torta






A közkedvelt sütemény tortába öntve.


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

A piskótához
4 tojás
2 evőkanál víz
14 dkg porcukor
2 teáskanál kakaópor
2 evőkanál olaj
14 dkg finomliszt
1/2 kávéskanál sütőpor

A krémhez
5 dl tejszín
6 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 evőkanál rum

A tetejére
15 dkg étcsokoládé
1 evőkanál étolaj


A piskóta hozzávalóiból két lapot sütünk.
Az egész tojásokat a porcukorral, a vízzel és a kakaóporral felverjük. Hozzáadjuk az olajat, majd beleforgatjuk a sütőporos lisztet is. Sütőpapírral bélelt formába simítjuk a masszát és 180 fokra melegített sütőben egyenként kb. 10-12 perc alatt megsütjük.
A krémhez a csokoládét a rummal, a vaníliával és 4-5 evőkanál tejszínnel vízgőz felett megolvasztjuk.
A tejszínből a cukorral kemény habot verünk, vékony sugárban hozzáöntjük a csokoládét, miközben folyamatosan tovább verjük a habot.
Az egyik piskótalapot tortatálra helyezzük, ráhalmozzuk a krémet és elsimítjuk.
A tetejére szánt csokoládét az olajjal vízgőz felett megolvasztjuk és a másik lapra kenjük.
Megvárjuk amíg megszilárdul, de még nem keményedik meg, és a csokoládés lapot 12 egyenlő szeletre vágjuk.
Körben a krémre helyezzük a szeleteket és 1-2 órán át hűvös helyen tartjuk a tortát.

6 megjegyzés:

Bartush írta...

A 24 cm-es tortaformába 2X4 tojásos piskótát sütsz vagy 1-et? Már egy korábbi recepted alapján próbáltam így sütni, kimérve a megadott hozzávalókat a 24 cm-es formámban, de bizony borzasztóan lapos lett, igazából már amikor a nyers tésztát a formába öntöttem, akkor látszódott, hogy alig folyik körbe, és alig borítja a forma alját, így el kezdtem gyanakodni.

Citromhab írta...

Itt a 24 cm-es formában kétszer 3 tojásos (azaz 2 tojás, 1 kanál víz) piskótát sütök. Ha alaposan felverjük a tojást a cukorral, az nem folyik és kb. másfél cm vastagságú lesz a forma alján, ha elsimítjuk. Ez tényleg vékonynak tűnik, de sütés közben a képen látható vastagságot éri el (kb.2,5 cm), ennél nem is kell, hogy vastagabb legyen.

Zsuzsanna Oláh írta...

Kedves Citromhab,
elkészítettem a tortát és köszönöm a receptet. Nagyon finom, mutatós, kiadós, és könnyű elkészíteni.
Üdvözlettel: Zsuzsa

Citromhab írta...

Kedves Zsuzsa!
Nagyon örülök, hogy ízlett:-)

Anita Seszták írta...

Kedves Citromhab! A tejszín lehet növényi eredetű is?
Köszönöm ,üdv:Anita

Citromhab írta...

Anita, persze, lehet.