Régóta készülök ezt a tortát elkészíteni, most egy családi összejövetel apropóján végre sikerült.
Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához
A piskótalapokhoz
6 tojás
2 evőkanál víz
16 dkg cukor
15 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
A párizsi krémhez
3,5 dl tejszín
40 dkg cukor
20 dkg kakaópor
35 dkg vaj
70 dkg margarin
A karamellmázhoz Macikonyha receptje alapján
18 dkg cukor
4 evőkanál víz
1 teáskanál ecet
2 dkg vaj
Először a krémet készítjük el. A tejszínt és a cukrot folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd forrástól számított 5-7 percig lassú tűzön gyöngyözve forraljuk. Beleszórjuk a kakaóport, csomómentesre keverjük.
Hozzáadunk 50 dkg margarint, és addig melegítjük, amíg teljesen el nem olvad és sima, bársonyos krémet nem kapunk. Teljesen kihűtjük, majd a maradék margarint is hozzáadva habverővel habosítjuk.
Hat téglalap alakú sütőpapírt vágunk, és mindegyikre rajzolunk egy-egy 24 cm átmérőjű kört.
A piskótalapokhoz a tojásokat, a vizet és a cukrot alaposan felverjük (elektromos habverő maximum fokozatán kb. 4 perc). Beleforgatjuk az előzőleg összevegyített lisztet és keményítőt.
Az így kapott masszából 6 vékony lapot sütünk úgy, hogy egyenként 4-5 evőkanálnyi tésztát kenünk a megrajzolt és sütőlapra terített sütőpapírokra. A sütési idő 4-5 perc laponként 180 fokra melegített sütőben.
Ha kihűltek a lapok, a legszebbet kiválasztjuk és félretesszük, ez lesz majd a karamelles tető.
Öt lapot a krémmel összeállítunk, végül a torta oldalát és tetejét is bevonjuk. A maradék krémet habzsákba töltjük, félretesszük a díszítéshez.
A máz hozzávalóit lábosba mérjük és lassú tűzön, kevergetve addig forraljuk, amíg szép aranybarna színt nem kap.
Ekkor kanállal a félretett lapra simítjuk a karamellt, és vajas pengéjű késsel azonnal kialakítjuk a szeleteket.
Minden egyes vágás előtt vajazzuk be a késpengét, különben beleragad a mázba. Ezt a műveletet (a torta sikerének szempontjából ez a szűk keresztmetszet) a lehető leggyorsabban végezzük, előre készítsük kezünk ügyébe a kellékeket.
Ha teljesen megszilárdult a máz, a torta tetejére helyezzük a szeleteket, és a maradék krémmel díszítjük.
6 megjegyzés:
A nagylányom kedvencei a csokis krémek a dobost is imádja :) Nagyon guszta lett!
Csodálatos lett a torta, biztos az íze is kitünő. Pont a napokban gondoltam hogy készítek egyet. A krémmel kapcsolatban lenne egy kérdésem: mikor kell hozzá adni a vajat, mert a leírásban kétszer is szerepel. Előre is köszönöm a választ! Üdv, Kata
Millye, köszönöm!
Kata, a tejszínt a cukorral forraljuk, ezt elírtam, de már javítottam, köszönöm!
Nagyon szép lett a tortád, és szerintem isteni finom lehet!:-)
Mariam, köszönöm szépen! Tényleg nagyon finom volt:-)
Kedves Citromhab
Már korábban a Nagypapám szülinapjára készítettem el a dobos tortádat és isteni lett.
Most újra visszatértem a receptért, de a krém hozzávalóinak leírása így biztosan nem jó. A Stefánia tortádnál végül megtaláltam a párizsi krémet.
(Szeretem a receptjeidet. A habkarikát is a Pavlova recepteddel készítem :)
Megjegyzés küldése