2013. augusztus 16.

Rizstorta




Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

A tortalaphoz
1 csomag zabkeksz (225 g)
100 g olvasztott vaj

A rizses krémhez
20 dkg rizs
2 dl víz
7 dl tej
4 dl tejszín
15 dkg cukor
1 evőkanál vaníliakivonat
½ citrom reszelt héja
2 dkg zselatin
50 ml víz

A tetejére
bogyós gyümölcsök
málna-, citromfű-, vagy mentalevél ízlés szerint

A rizst felöntjük a vízzel és lassú tűzön addig főzzük, amíg a teljes vízmennyiséget magába nem szívja. Hozzáadjuk a tejet, felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és lefedve hagyjuk párolódni, amíg langyosra nem hűl.
A kekszet elmorzsoljuk és összedolgozzuk az olvasztott vajjal.
A tortagyűrűt tortatálra helyezzük és az aljába nyomkodjuk a kekszes alapot.
A tejszínből kemény habot verünk, beleforgatjuk a cukrot, a vaníliát, a citromhéjat és az időközben kihűlt rizst.
A zselatint a vízben felforrósítjuk, majd vékony sugárban a krémbe öntjük, miközben folyamatosan keverjük.
Az egészet a kekszalapra öntjük és alaposan behűtjük, legjobb egy éjszakán át hűtőben tartani.
A tortagyűrűt eltávolítjuk, és a torta közepére halmozzuk a gyümölcsöket, levelekkel díszítjük.



2 megjegyzés:

Muskátli Büfé írta...

Gyönyörű színek - pompás ízvilág!

Citromhab írta...

Köszönöm szépen!