2013. május 26.

Epres pite






Az idei első epertermésből gyermeknapra készült pite.

Hozzávalók 26 cm-es piteformához

A tésztához
12,5 dkg finomliszt
8 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojássárgája
csipetnyi só

A töltelékhez
30 dkg natúr joghurt
12 dkg cukor
5 g zselatin
35 dkg túró
1 teáskanál vaníliakivonat
8-10 szem eper

A díszítéshez
50-60 dkg eper
1/2 csomag színtelen tortazselépor
1,2 dl víz
citromfűlevelek

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk és kibéleljük vele az előzőleg vajjal vékonyan kikent formát.
Villával megszurkáljuk a tésztát, és 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Langyosra hűtjük.
A joghurtot, a cukrot és a zselatint felmelegítjük annyira, hogy a zselatin feloldódjon, de nem forraljuk fel.
Langyosra hűtjük. Belekeverjük a túrót, a vaníliát és a villával összetört eperszemeket.
A tésztára öntjük a keveréket és hűtőben 2-3 órán át hűtjük.
Ha teljesen megdermedt a töltelék, az epret körkörösen a pite tetejére rakjuk.
A tortazseléport a vízzel előírás szerint elkészítjük, és még forrón, ecset segítségével bevonjuk vele az eperszemeket, hogy szép fényesek legyenek.
Végül citromfűlevéllel díszítjük.

2 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Kész izgalom a szemnek! Látványos, csodaszép!

Éva írta...

Csodásan néz ki, az íze pedig gondolom mennyei!