2012. december 23.

Briós





Nagyon ritkán sütök bejglit, a családom nem kedveli, de a kelt tészta mégsem maradhat el Karácsony táján.
Most egy különleges briósra esett a választás, amit fahéjas almával töltöttem meg.

Ötlet és formázás: Jade Konyhája

Hozzávalók

A tésztához
50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
3 dl tej
2 tojássárgája
4 dkg cukor
4 dkg vaj
csipet só
fél citrom reszelt héja

A töltelékhez
3 nagyobb savanykás alma
1-2 evőkanál cukor
fél kávéskanál fahéj
1 teáskanál búzadara

A kenéshez
1 tojássárgája
1 evőkanál tej

Egy dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk. Alaposan dagasszuk ki, hogy szép sima legyen a tészta felülete.
Lefedve, langyos helyen legalább duplájára kelesztjük.
A töltelékhez meghámozzuk és lereszeljük az almát, majd a cukorral és a fahéjjal puhára pároljuk. Belekeverjük a búzadarát, és langyosra hűtjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, kicsit átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket hosszúkás, téglalap alakúra nyújtjuk, vékonyan megkenjük az almatöltelékkel és feltekerjük. Csigákat formázunk belőlük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
A tepsiben még 20 percet kelesztjük a tésztát, majd lekenjük a tojássárga és tej keverékével.
190 fokra melegített sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje.


6 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Nagyon finomnak tűnnek! :)

Boldog karácsonyt kívánok!

Hankka írta...

Nagyon szépek lettek, és talán még jobban is tetszik a gyümölcsös töltelék, mint a hagyományos mákos-diós! :) Boldog, meghitt karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek! :)

Gerdi írta...

Nagyon szép bejgli-helyettesítő!
Boldog, békés karácsonyt kívánok Nektek!

Gabriella írta...

Milyen szépek!

Boldog Karácsonyt!

Citromhab írta...

Köszönöm szépen! Boldog ünnepeket kívánok én is nektek!

Galagonya írta...

Ez olyan fantasztikus, hogy én is ki fogom próbálni.