2012. május 24.

Csokoládés-diós pöfeteg




A családom 2/5 része holnap elutazik, nekik sütöttem útravalónak a pöfetegeket, mert jól dobozolható és nem igényel hűtést.
Ezt megelőzően is volt már egy próbálkozásom ezzel a sütivel, de akkor laposabbak lettek, és nem voltam elégedett az eredménnyel.
Most egy másik receptet próbáltam, Piszke oldaláról, ami szerintem tökéletes, de nem túl nagy adag, érdemesebb rögtön a dupláját készíteni.
Én most két menetben sütöttem, hogy a kívánt mennyiség meglegyen. A második adagnál a liszt egy kicsit megszaladt, és az előírt 35 g helyett 50 g került bele. A tészta így valamivel keményebb lett, de azt tapasztaltam, hogy sütéskor még magasabb lett a süti.

Hozzávalók

A tésztához
20 dkg étcsokoládé
4 dkg vaj
2 tojás
2 evőkanál rum
6 dkg cukor
12 dkg darált dió
10 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor

A hempergetéshez
kristálycukor
porcukor

Megolvasztjuk a csokoládét és a vajat, majd a rummal és a tojással csomómentesre keverjük. Másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, a lisztet, a diót, a cukrot és a sütőport.
A lisztes keveréket a csokoládés masszához adjuk, és alaposan elkeverjük. 2 órán át hideg helyen pihentetjük a tésztát.
Sütőpapírral bélelünk egy nagyobb méretű tepsit vagy sütőlapot, a sütőt pedig 180 fokra melegítjük.
Kisebb diónyi gombócokat formázunk a tésztából, először kristálycukorba, majd porcukorba hempergetjük.
Egymástól 5-6 cm távolságra a sütőpapírra rakosgatjuk a golyókat, majd sütőbe toljuk, és 10-12 perc alatt megsütjük őket.

12 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Ez nagyon szépen megnőtt! Én is szemezgettem ezzel a sütivel,de még nem hoztam össze. A recepted alapján megpróbálom:)

Illéskrisz Konyhája írta...

Nagyon guszták! Egyszer a citromos változatot kíséreltem meg, de ellapultak, mint egy ufó.. :o) Ezek nagyon guszták!

Citromhab írta...

HajniZoli, köszönöm!

Krisz, ugyanígy jártam én a fehér csokis változattal:-))

Gabriella írta...

Hetek óta tervezem megsütni ezt a süteményt, ott lapul hozzá a 2 tábla étcsoki a polcon (hogy hogy nem ettem meg azóta??:). De a könyvemben nekem is u.ilyen pöfetegek, mint itt nálad a fotón, viszont írva van, hogy azért nem túl könnyű ilyenre összehozni... szóval emiatt halogatom a sütését. Most valahogy nincs kedvem a kudarchoz. :)

Édeskonyha írta...

Nagyon jól néznek ki. Ismét egy kipróbálandó recept. Lassan átláthatatlanok lesznek a könyvjelzőim :D

Citromhab írta...

Gabriella, ez a recept nagyon jó, szinte elronthatatlan, bátran ugorj neki:-)

Édeskonyha, köszönöm!

Amarilla írta...

A dió nélküli változatot megsütöttem, tettem hozzá pár csepp mandula aromát.Isteni lett.

Citromhab írta...

Biztos vagyok benne, hogy úgy is finom:-)

Lea Mónika írta...

Kedves Citrimhab! 2x is nekifutottam ennek a sütinek, de egyszer se lett ilyen gyönyörűséges. Először laposak lettek mint a kő, de akkor talán kevés sütőpört tettem bele - másodjára nagyobb kávéskanállal mértem, és ekkor kicsit normálisabb magassággal jöttek ki - viszont még mindig nem olyanok, mint amik a képen, illetve ennek a szép fehér repedéseknek sincs nyoma :(
Nem volt vajam itthon, ezért margarint használtam - ez lehet oka a sikertelenségnek? Vagy mi más, amire jobban oda kellene figyelni?...(mert egyébként követtem a receptet.)
Válaszodat előre is köszönöm!
Üdv,
Lea.

Citromhab írta...

Lea, én Piszke leírását követtem. Első alkalommal szó szerint, akkor kicsit laposabbak lettek (de akkor is szépek és márványozottak), másodszor több lisztet használtam, akkor még jobb lett az eredmény. Nem tudom, mi lehetett a gond nálad, a margarin használata vaj helyett semmiképpen nem okozhatta a sikertelenséget.
Ha jól emlékszem, elég magas hőfokon kellett őket sütni (villanysütő 200 fok, alsó-felső sütés), hogy gyorsan átsüljenek, ne legyen idejük a lassú sülés alatt szétterülni.

Lea Mónika írta...

Kedves Citromhab! köszönöm a választ! minekutána bepötyögtem a kérdésem, hozzáfogtam, hogy beírjam a receptet a receptesfüzetembe - és hát akkor rájövék, hogy mit rontottam el - valahogy mindkét alkalommal elnéztem a dolgot és fordított sorrendben hempergettem őket a cukorba...előbb por, aztán a kristály...(pirul). Hogy erre rájöttem, ma újra megsütöttem, és láss csodát, ha nem is pöffeszkednek még annyira szépen, de már nekem is összejött a dolog! Nagyon köszönöm a receptet s a segítséget még egyszer! :)
Üdv, Lea.

Citromhab írta...

Örülök, hogy végül megoldódott a probléma:-)