2012. február 27.

Ostoros kalács






10-15 éve, de lehet több is, az Internet még csak kevesek számára volt elérhető, így a receptek kézzel írott formában, papíron terjedtek, és sok közülük igen szép karriert futott be.
Így jutottam én is pl. a Dunahullám, a Sajtos kifli és az ostoros kalács receptjéhez, melyeket azóta is őrzök.
Az utóbbi olyan népszerű volt akkoriban nálunk, hogy szinte hetente sütöttem, de aztán kiszerettem belőle, mert akárhogy próbálkoztam, a töltelék mindig kifolyt a sütés alatt.
Most azzal próbálkoztam, hogy nem lapos tepsibe tettem a kalácsot, hanem kalácssütő formába.
Az eredmény így sem lett száz százalékos, viszont a sütés alatt kifolyt és karamellizálódott kakaós töltelék újra megszilárdult, mire a kalács langyosra hűlt. Így nem maradt a tepsi aljában a legfinomabb rész, hanem a tésztához tapadt és fogyaszthatóvá vált.

Hozzávalók 35 x 13 cm-es formához

A tésztához
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
3-3,5 dl tej
3 evőkanál cukor
1/2 teáskanál só
1 tojás

A kencéhez
20 dkg vaj
15 dkg cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
3 evőkanál kakaópor

A kenéshez
1 tojássárgája
1 kávéskanál tej


Egy dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a lisztet, cukrot, sót, tojást, és a maradék langyos tejjel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve duplájára kelesztjük.
Közben kikeverjük a kencét.
Lisztezett gyúródeszkán kicsit átgyúrjuk a megkelt tésztát, és három egyenlő méretű gombócot formázunk.
Egyenként 45 x 10-12 cm-es téglalapokat nyújtunk a gombócokból. 
A krémet háromfelé osztva, rákenjük a tésztacsíkokra és bejgliszerűen feltekerjük.
A három, feltekert tésztacsíkból fonatot készítünk, és olajjal vékonyan kikent formába helyezzük. Konyharuhával letakarva még 30 percet kelesztjük. A tetejét lekenjük a tojás és tej keverékével, és 200 fokos sütőben sütjük.
Langyosra hűtve szeleteljük.

17 megjegyzés:

hankka írta...

Nagyon szép lett, az a szeletke pedig olyan, de olyan guszta! Finom! :)

Gabriella írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Gabriella írta...

Akár kifolyt, akár nem, számomra mindenképpen gyönyörű. Én is kakaós kalácsot terveztem hétvégére, aztán meggyes pite lett belőle... :)
De most, hogy említetted, már Én is félek, hogy ki fog folyni belőle a kakaó. :(

Édeskonyha írta...

Szerintem is gyönyörű!

Chef Viki írta...

Annyira szép... S gondolom az íze...

Sóhajtozó smiley :-))

Anazar írta...

De szép, kívül-belül!

Turák Kinga írta...

azt hiszem, ezt péntekre megcélzom!!! Az íze a számban van!!!

TücsökBogár írta...

Gyönyörű lett!
Szerintem ezt nem lehet úgy megsütni, hogy benne maradjon a töltelék. :) Nekem is mindig kifolyik.

Kriszta írta...

Gyönyörű!

Illéskrisz Konyhája írta...

Hát ez, nagyon szép lett! Még nem sütöttem ilyen ostorost, de már tényleg ráveszem magam! Nagyon guszta!!

Névtelen írta...

Miért hívják ezt a kalácsot ostorosnak?
Jól látom a tészájába nem tettél vajat?

Citromhab írta...

Hankka, köszönöm!

Gabriella, valószínűleg kifolyik majd a töltelék egy része, de a maradékkal is finom lesz:-)

Édeskonyha, köszönöm!

Viki, igen...az íze:-)

Anazar, köszönöm!

Kinga, nagyon jó ötlet:-)

TücsökBogár, köszönöm. Tényleg nem lehet, csak annyira sajnálom azt a jóóó sűrű tölteléket, ami végül a tepsi aljában végzi:-)

Kriszta, köszönöm!

Krisz, biztosíthatlak, nem bánod meg.

Névtelen, gondolom az ostorhoz hasonló fonatokról kapta a nevét.
Nem felejtettem ki a vajat a tészta hozzávalóiból, az én receptemben semmilyen zsiradék nem szerepel.

dalma írta...

Szia. Kérlek mondd meg nekem, hogy van valami különbség a tészta állagát illetően ahhoz képest,a kalácshoz képest amelyben van zsiradék? Mármint puhaságra, ízre gondolok. Válaszodat köszönöm!

Citromhab írta...

Dalma, vajjal teltebb íze van a kelt tésztáknak, de ennél a kalácsnál nem érezhető a különbség, a vajas töltelék miatt.

tücsi írta...

Ezt a gyönyörűséget elkészítem, remélem sikerülni fog. Mentettem.Köszi!:)

Cinkapanka . . . írta...

Nagyon finom lett, köszi a receptet. :)

És még szép is :)

http://kepfeltoltes.hu/140322/kalacs_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Citromhab írta...

Hú, tényleg gyönyörű lett a kalácsod, gratulálok!:-)