A legidősebb fiú 18. születésnapjára készítettem ezt a tortát.
A nevezetes évfordulóra valami különlegesebbet szerettem volna, ezért bevonatos torta mellett döntöttem, ami egyébként az első ilyen jellegű művem.
A rózsa a tortán valódi, a gyermekem szalagavatóján kaptam az ünnepelttől, amit pénteken, éppen a szülinapján tartottak.
A rózsaszirom tulajdonképpen ehető, de az évnek ebben a szakában nem hinném, hogy biogazdálkodásból származna, így ezt most nem fogyasztottuk el, kizárólag dekorációként funkcionált.
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához
A kakaós lapokhoz
6 tojás
13,5 dkg cukor
15 g kakaó
3 evőkanál étolaj
13,5 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor
A krémhez
40 dkg étcsokoládé
4 dl tejszín
A marcipánlapokhoz
20 dkg őrölt mandula
20 dkg porcukor
50 ml víz
pár csepp mandulaaroma
A bevonathoz, Kiskukta receptje alapján
1 evőkanál zselatin
6 evőkanál víz
1 evőkanál vaj
2 evőkanál méz
pár csepp mandulaaroma
porcukor
A krémhez felforrósítjuk a tejszínt, beletördeljük a csokoládét és addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen el nem olvad.
Alaposan behűtjük, majd habverővel habosítjuk a hideg krémet.
A piskótához háromfelé osztjuk a hozzávalókat és három lapot sütünk.
Elektromos habverővel felverjük az egész tojásokat, a cukrot és a kakaóport . Hozzáadjuk az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben elkevertük a sütőport.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát, elsimítjuk, és 180 fokra melegített sütőben, laponként 10-15 perc alatt megsütjük.
A marcipánhoz a vízből és a porcukorból szirupot főzünk és az őrölt mandulához adjuk. Néhány csepp színtelen mandulaaromával ízesítjük, és masszát gyúrunk belőle.
Kétfelé vesszük, porcukorral megszórt felületen két lapot nyújtunk és mindkettőből a tortalap méretével megegyező kört vágunk ki.
Tortatálra helyezünk egy piskótalapot, ráterítjük az egyik marcipánlapot és megkenjük a krém harmadrészével. Ezt a műveletet megismételjük, végül befedjük a harmadik lappal. A torta tetejére és oldalára kenjük a maradék krémet.
A bevonathoz vízgőz felett felmelegítjük a vizet és a zselatint. Ha feloldódik a zselatin, hozzáadjuk a vajat és a mézet, és ezeket is feloldjuk.
Hozzáadunk pár csepp mandulaaromát és annyi porcukrot ( 500-600 g ), hogy gyúrható állagú masszát kapjunk.
Felhasználás előtt szitáljuk át a porcukrot és fokozatosan adagolva, először fakanállal keverjük a zselatinos részhez, majd ha már nem ragad, a továbbiakban kézzel gyúrjuk.
Idő hiányában én nem pihentettem 6 órát a fondantot, hanem több porcukor hozzáadásával keményebbre készítettem.
Porcukorral megszórt gyúródeszkán elnyújtjuk és bevonjuk a tortát.
A maradék, leeső részekből apró golyókat formázunk a torta köré, és selyemszalaggal körbekötjük.
Porcukorral megszórt rózsabimbóval és levelekkel díszítjük.
12 megjegyzés:
Hű ez gyönyörű! Olyan finoman elegáns. És nem csak kívül szép, belül is gusztusos.
Nem is hiszem el, hogy az első bevonatos tortád, olyan profi munka:-))Csodálatos!!!
Boldog születésnapot a fiadnak:-))
Úristen, ez gyönyörű!
Gratulálok, és az ünnepeltnek sokat és boldogat! :))
Csodaszép ez a torta! Isten éltesse a fiadat nagyon sokáig!
Gyönyörű ez a torta, a rózsa pedig mintha most szakítottad volna le.
Először is Boldog szülinapot az ünnepeltnek! A torta pedig álomszép! A belseje pedig brutális! Szóval megint ügyes voltál!
Nemesen egyszerű torta, de egyszerűségében is csodaszép kívül-belül. Isten éltesse sokáig legidősebb Fiadat!!
Isten éltesse a fiadat! Nagyon elegáns ez a torta, le a kalappal. :)
Ez a torta egyszerűen gyönyörű! A marcipán egyébként is nagy kedvencem. De lennék most az ünnepelt helyében! :) Isten éltesse nagyon sokáig!
Boldog születésnapot a fiadnak,és Isten éltesse sokáig az ő ügyes Édesanyját is!
ez nagyon szép!!!
Köszönöm, köszönjük a jókívánságokat!
A tortára nagyon büszke vagyok, mert egyrészt az ünnepelt agyondícsérte, másrészt magam sem gondoltam volna, hogy rögtön elsőre ilyen szépen sikerül a bevonat:-)
Megjegyzés küldése