2011. szeptember 4.

Mákos kocka






Nagyon régi, jól bevált recept, a töltelékben a mákot dióval helyettesíthetjük.


Hozzávalók 25 x 35 cm-es tepsihez

A tésztához
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
17 dkg vaj
1/2 csomag sütőpor
2 tojás sárgája
4-5 evőkanál tej

A töltelékhez
25 dkg darált mák
10 dkg liszt
20 dkg cukor
1/2 csomag sütőpor
10 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál vaníliakivonat
2 dl tej
2 tojás fehérje


A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk.
A töltelékhez a darált mákot, a lisztet, a cukrot, a sütőport, a citromhéjat elkeverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, az olvasztott vajat és a tejet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a mákos krémbe forgatjuk.
A tésztát kettéosztjuk és egy-egy tepsi méretű lapot nyújtunk.
Vajjal kikent és lisztezett tepsibe simítjuk az egyik lapot, ráöntjük a tölteléket és befedjük a másik lappal.
180 fokra melegített sütőben sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a töltelék is teljesen átsült.

33 megjegyzés:

Nelli írta...

Extra mák töltelékkel!:-)Szeretném!:-)

Petra írta...

Szuper recept. Milyen szabályos szeleteket vágtál, szerintem mm-re pontosan egyformák. ;DDDD

Anazar írta...

Látom nem sajnáltad belőle a mákot :-)) Csinoskák!!

Citromhab írta...

Nelli, én is szeretem, néha meggyet is teszek a töltelékbe, úgy még finomabb.

Petra, köszönöm. Nem mértem, de lehet:-))))

Anazar, ennyit ír a recept, de nem tömény, mert a töltelék tulajdonképpen egy mákos kevert tészta.

Blogkonyha írta...

Gyönyörű! Az egyszerűségében, nagyszerű!!

Barbi konyhája írta...

Tényleg tökéletes mértani kockákat vágtál, talán lézervágót használsz?
Imádom a mákos sütiket, nekem is van egy kedvenc kockám! Tegnap sütöttem éppen egy új mákos sütit, de nem vállalható így újra nekiveselkedem majd. :)

Vea írta...

Csodaszép, sajnos az ízét nem érzem, de azért lehet sejteni. Viszont a látvány!!!!

Éva írta...

Nagyon szép, guszta! Milyen vastagon van benne a mák.Nekem is van egy ehhez hasonló receptem , de még nem próbáltam ki, pedig nagyon szeretem a mákos sütiket!

Gizi írta...

Nagyon guszta!! Nekem jöhetne akár mákkal, akár dióval, imádnám mindegyik változatot.:))Még szüretelni is elmennék egy-két szeletkéért.

Szemi írta...

Ez fantasztikusan néz ki! El is viszem a receptjét, a férjem mákimádó, úgyhogy neki ez tuti be fog jönni. :))

vanocska írta...

Nekem a mákos jönne be ,de lehet egy két szelet diós is beleférne...eddig csak almás pitét csináltam hasonló tésztából...

Citromhab írta...

Illéskrisz, köszönöm.

Barbi, nincs lézervágóm, csak szemmértéket használok:-)

Éva, ez a vastag töltelék nem csak mákból áll, a sütőpor emeli ilyen magasra.

Gizi, köszönöm. Ebben a hőségben inkább ne kívánkozz szüretelni:-)

Szemi, köszönöm.

Vanocska, én is a mákra szavazok:-)

Névtelen írta...

Nagyon finom!Megsütöttem és mindenkinek ízlett.

Citromhab írta...

Névtelen, örülök, hogy ízlett:-)

Bianka írta...

Imádom, ha jó sok vastag a mák töltelék

elisabeth@foodandthrift írta...

Már régen látogattunk egymás blogján...de amikor megláttam ezeket a gyönyörü mákos szeleteket, a nyálam csorgott!
Nagyon sikeres, perfekt, és kimondottan szép is...nem beszélve hogy mennyire finom. Én imádom akármilyen féle mákos süteményt, pláne a kalácsot, ez még annál is finomabb:DDD
xoxo

Citromhab írta...

Bianka, :-)

Elisabeth, én látogatlak Téged, még ha ritkán fűzök is megjegyzést a posthoz:-)
Igen, ez tényleg finom süti és nagy előnye a kaláccsal szemben, hogy jóval egyszerűbb elkészíteni:-)

vanocska írta...

Elkészült,nagyon finom lett,bár én aki imádja a mákot nem is lehet más a véleményem...legközelebb rakok bele meggyet is

Citromhab írta...

Vanocska, örülök, hogy ízlett, meggyel még finomabb lesz:-)

tücsi írta...

Imádom ami mákos, és ami ilyen vastag töltelékes. A szabályos kockáid lenyűgöznek!:)

Unknown írta...

Én - pusztán - gratulálok hozzá! Minden mákosat szeretek, bármilyen gyümölccsel - én eleve meggyel készítem :)

Rózsa írta...

Kedves Citromhab!
Mennyi ideig sütötted, vagy ha Valaki válaszolna, aki megsütötte? Elég rosszul süt a sütöm, ezért jó lenne tudni a sütés idejét, h tudjak hozzá igazodni. Előre is köszönöm a válaszod!

Citromhab írta...

Rózsa, 180 fokon 30-40 perc a sütési idő, de mindenképpen ellenőrizd tűpróbával, hogy a közepe is átsült-e.

Rózsa írta...

Hálásan köszönöm ezt a remek villám választ Minden jót kívánok, Rózsa

Zsuzsanna Nagyné írta...

Nem kell-e a tésztát egy kis időre a hűtőbe tenni?

Citromhab írta...

Nem kell hűtőbe tenni.

Nita írta...

Én egyből dupla adagot csináltam és nem bántam meg nagyon finom, mindenkinek izlett. Köszönöm a receptet! :)

Adm írta...

Én legelőszőr betettem amígy a tölteléket készítettem és a dermedt tészta össze vissza töredezett. Nem lehetett dolgozni vele. Ne tedd hűtőbe :D

Unknown írta...

Nem a mák olyan sok,van benne 10 dkg liszt és sütőpor,amitől az egész olyan soknak tűnik.Persze ettől még finom.

Unknown írta...

Próbáld ki a liszt helyett 2 db almát belereszelve

HannaK írta...

Elkeszitettem!
Fincsire sikerult a baj csak hogy tul hamar fogyott el

Györgyi írta...

December 5-én sütöttem meg, úgyhogy a Mikulásnak a pohár tej mellé ebből tettünk egy tányérkába. Elfogyott, úgyhogy ízlett a Mikulásnak is! Jó sok csokit kaptak az unokák cserébe :). Kis eltéréseket alkalmaztam, mert nem volt minden itthon. Tökéletes lett így is! Ezeket a recepteket szeretem, mert lehet helyettesíteni, itt-ott kicsit eltérni, mégis fantasztikusan finom sütit sikerül sütni. Köszönöm!

Unknown írta...

Nagyon finom lett ünnepi