2011. július 3.

Töltött tök borsmártással





Hozzávalók

3 kisebb zsenge tök
50 dkg darált hús
2 szelet kenyér
1 kisebb fej vöröshagyma
1 tojás
tej
só, 
őrölt fekete bors
majoránna
kapor
2-3 evőkanál tejföl

A borsmártáshoz
5 dkg vaj
4 dkg liszt
1 dl tejszín
1 dl húsalaplé
durvára őrölt bors


A tököt meghámozzuk, végeit levágjuk. Keresztben 4-5 cm-es darabokra szeleteljük, a belsejét kikaparjuk.
A leeső részeket legyaluljuk, sózzuk és finomra vágott kaporral összekeverjük.
A kenyérszeleteket kisebb darabokra tépkedjük, tejjel meglocsoljuk és pár percig állni hagyjuk, hogy átpuhuljon. A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon aranysárgára pirítjuk.
A darált húshoz adjuk a kenyeret, a pirított hagymát, a tojást. Sózzuk, borsozzuk, majorannával ízesítjük és kézzel alaposan összedolgozzuk.
A gyalult tököt tepsi vagy sütőedény aljába terítjük, ráhelyezzük a tökkarikákat és közepükbe töltjük a húsos masszát.
Sütőbe toljuk, és 40-50 perc alatt megsütjük.
A borsmártáshoz a vajat habosra melegítjük, keverés közben rászórjuk a lisztet és a durvára őrölt borsot, tejszínnel és húsalaplével felengedjük, ízlés szerint sózzuk.
A töltött karikákat kiszedjük a tepsiből, a párolt gyalult tököt 2-3 evőkanálnyi tejföllel elkeverjük.
Tálaláskor a kapros tököt a tál aljára rakjuk, ráhelyezzük a karikákat és meglocsoljuk a borsmártással.

5 megjegyzés:

Éva írta...

Első ránézésre azt hittem töltött karalábé? Hasonló nagyon guszta!

Bianka írta...

Fincsi :)

Unknown írta...

Szia! nagyon szeretem a blogodat, nézz be hozzám, hagytam neked egy díjat! Zsuzsi

Ottis írta...

Nagyon guszta!!

Citromhab írta...

Éva, nem, nem...ez tök:-))

Bianka, tényleg:-)

Zsuzsi, nagyon köszönöm:-))

Ottis, köszönöm:-)