2011. január 3.

Gőzgombóc




Hozzávalók 16 darabhoz

A tésztához
50 dkg liszt
2-2,5 dl tej
3 evőkanál cukor
1 tojás
8 dkg vaj
1 kávéskanál só
3 dkg friss élesztő

A töltelékhez
30 dkg meggy
cukor
20 g vaníliás pudingpor

A vaníliaöntethez
20 g vaníliás pudingpor
3 dl tej
1 evőkanál cukor

A tetejére
olvasztott vaj
darált mák 
porcukor


A meggyet ízlés szerinti mennyiségű cukorral  felforraljuk. Forrástól számított kb.5 percig lassú tűzön főzzük. A pudingport  kevés vízben elkeverjük, hozzáöntjük a meggyhez és besűrítjük.
A pudingpor másik feléből és a tejből a cukorral hígabb pudingot főzünk.
A tésztához az élesztőt 100 ml tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel rugalmas tésztát dagasztunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük.
A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 2-3 cm vastagra nyújtjuk és 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk.
Megtöltjük a töltelékkel és gombócokat formázunk.
Gőzpárolóba emeletenként 5 gombócot teszünk, 20 percig pároljuk, majd a legfelső emeleten lévőket még további 5 percig.
Tetejüket meglocsoljuk olvasztott vajjal, megszórjuk a cukrozott mákkal és vaníliaöntettel tálaljuk.

20 megjegyzés:

Bonbon mánia írta...

Citromhab!
Fantasztikusan néz ki!!!
MOst nagyon meg tudnám kóstolni!
Szuper lehet a készülék is!

Juharszirup írta...

Ez nagyon jól néz ki!
És nagyon szeretem a vízenkullogót(nálunk csak így hívjuk :)!
üdv.juharszirup

Citromhab írta...

Bonbon Mánia, köszi! Tényleg ügyes kis gépezet, most tanulmányozom, mi mindenre lehet még használni.
Lehet, hogy csokiolvasztásra is jó, de ezt még nem próbáltam:-))

Juharszirup, köszönöm. A vízenkullogóról már hallottam az idősebbektől, de nem tudtam, hogy ezt a fajta gombócot nevezik így:-).

Piszke írta...

Ez nagyon meggyőző. Még én sem csináltam soha, de meg fogom próbálni.Gondolom működik sima gőzölős fazékban is...Csak kevés lesz!

Citromhab írta...

Piszke, biztos, hogy a sima fazék is megfelelő, hiszen a lényeg a gőz.
Egyébként, lehet, hogy a fotó alapján nem derül ki, de ez nem kicsi adag, a gombócok elég nagyok, kb.10 cm az átmérő, a gőzölés alatt szépen meghíznak.

ani írta...

Álom szép és biztos nagyon finom!

Bonbon mánia írta...

Citromhab!

Gratulálok a hónap receptje díjhoz a gasztroboxon :-)))

Citromhab írta...

Köszi, még nem is láttam, akkor most megnézem:-))

Moha írta...

Nagyon szép lett, innentől biztos gyakori vendég lesz nálatok is:) Nálunk a szatmári szilvalekvárral készül, mennyei...

Citromhab írta...

Ani, Moha, köszönöm !
Szerintem sem ez volt az utolsó alkalom, a gyerekeknek nagyon bejött:-)

Bianka írta...

Juj de brutál jó, még sosem készítettem. Finom

Citromhab írta...

Bianka, csak ajánlani tudom, tényleg nagyon finom:-)

Nelli írta...

Hogy elfelejtettem a gőzgombit!Pedig milyen finom!Köszi, hogy eszembejuttattad!:-)

Mézeskalács írta...

Soha nem gondoltam arra, hogy gőzgombócot csináljak, valahogy mindig azt hittem olyasmi állaga lehet, mint egy bazi nagy szilvás gombócnak:) Aztán ma kóstoltam és teljesen el voltam ájulva tőle, teljesen más mint amilyennek elképzeltem. A te gőzgombócaid fantasztikusan szépek, ezért a recepted alapján biztosan ki fogom próbálni magam benne.

Citromhab írta...

Mézeskalács, képzeld, én pontosan ugyanígy voltam, csak, amikor megkaptam a párolót és megnéztem a mellékelt recepteket, jöttem rá, hogy ez tulajdonképpen egy kelt tészta:-))

Foodafok írta...

Fantasztikus egy találmány! 89-ben, mikor Bécsben dolgoztam, volt a konyhán egy tanuló, aki mindig a Billában vett magának 3 darabos kiszerelésben. Mondtuk neki, hogy nem "komplett", hiszen azért szakács tanuló, hogy megtanulja. Hálálkodott is sokáig, mert érezte a különbséget. Annyira szerette, hogy írgalmatlan mennyiséget tudott megenni. Mi meg meséltük neki a Tenkes kapitányát. Na, meg dolgoztunk. Sokat!

Citromhab írta...

Foodafok, aranyos ez a történet:-))

Vicuska írta...

A családom imádja a gőzgombócot, vagy szilvalekvárral (esetleg sűrűbb barack-) és darált dióval megszórva készítem. Isteni! Mákkal még nem próbáltam, de alkalomadtán felhasználom ezt az ötletet, köszönöm :)

Citromhab írta...

Dióval is biztos, hogy nagyon finom, de nálunk sajnos tiltólistán van, a gyerekek allergiásak rá. A mákos-szilvalekváros nagyon jó párosítás, csak ajánlani tudom, hogy próbáld ki:-)

Ferencné Virág írta...

Nagyon gusztusos! A nagymamám is szilvalekvárral készítette, de ő a gőzölés után pici forró olajon átforgatta és a mákban meghempergette! Isteni finom volt! :)