Nem a klasszikus értelemben vett puncstortáról van szó, sokkal inkább a puncshoz, mint italhoz van köze.
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához
A tésztához
1 csomag Győri édes zabfalat
10 dkg olvasztott vaj
fél citrom reszelt héja
A töltelékhez
5 dl markáns ízű vörösbor
1 dl narancslé
10 dkg karamellszirup
3 dkg cukor
3 db szegfűszeg
1 rúd fahéj
3 db közepes méretű alma
15 g zselatin
6 dl tejszín + 3 dkg porcukor
1 csomag piros tortazselé por
A karamellsziruphoz 5 dkg cukrot világosbarnára pirítunk, felengedjük 50 ml vízzel és addig főzzük, amíg a víz ráöntésekor megkeményedett cukor el nem olvad.
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk.
Egy lábasba öntjük a bort, a narancslevet, a karamellszirupot, beletesszük a fahéjat, szegfűszeget, cukrot és az almát. Forrásig hevítjük, és alacsony fokozaton 5 percig főzzük az almákat.
Ha kész, kiszedjük a gyümölcsöt, papírtörlővel leitatjuk a felesleges nedvességet.
Az alma 2/3 része a töltelékbe kerül, 1/3 részt meghagyunk a díszítéshez.
A levet leszűrjük, kimérünk 2,5 dl-t, amit a piros tortazselé porral felfőzzük. Hagyjuk, hogy megszilárduljon, ebből lesz a borzselé a torta tetejére.
A zselatint kevés vízzel felmelegítjük, csak annyira, hogy feloldódjon és beleöntjük a 2,5 dl kimérése után maradt, még meleg lébe.
Tortatálra helyezzük a tortagyűrűt.
A kekszet elmorzsoljuk, elkeverjük az olvasztott vajjal és a citromhéjjal, majd ezzel a masszával béleljük ki a tortagyűrűt.
A tejszínből a cukorral kemény habot verünk, óvatosan beleöntjük a zselatinos bort és habverővel összekeverjük. 4-5 evőkanálnyit habzsákba teszünk.
A krém felét a kekszes alapra simítjuk, kirakjuk az almaszeletek 2/3 részével, majd rásimítjuk a másik felét is.
A habzsákból habrózsákat nyomunk körben a tortára.
Legalább 3 órára behűtjük.
Ha megdermedt a krém, eltávolítjuk a tortagyűrűt.
Az időközben szintén megszilárdult borzseléből apró darabokat szaggatunk a torta közepére és kirakjuk a díszítésre szánt almaszeletekkel.
2 megjegyzés:
I need a translation in your blog, but photos are really good, lovely.
Yoy have marvellous sweets.
Kisses from Spain
Hilda, you are so kind, thank you.
I've already planned to install a translator but now I'm going to do that:-)
Megjegyzés küldése