Az évnek ebben a szakában mindig előkerül ez a sütemény, aminek inkább a diós változata terjedt el, de érdemes mákkal is kipróbálni, úgy is nagyon finom.
Hozzávalók 25 x 35 cm-es tepsihez
A tésztához
50 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor
1/2 kávéskanál só
1 tojás
1 dl tej
2 dkg friss élesztő
A töltelékhez
30 dkg őrölt mák
20 dkg cukor
1 üveg áfonya vagy szeder vagy fekete ribizli lekvár
A tetejére
15 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj
A töltelékhez a mákot és a cukrot elkeverjük.
Az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalóival összegyúrjuk. Bő félórát pihentetjük.
Ezután három egyenlő részre osztjuk, és lisztezett munkafelületen mindegyikből egy-egy tepsiméretű téglalapot nyújtunk.
Az első lapot a vékonyan kivajazott tepsibe terítjük, megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a cukros mákkal. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük, végül az egészet befedjük a harmadik lappal.
180 fokra melegített sütőbe toljuk és kb. 40 perc alatt megsütjük a süteményt.
Ha teljesen kihűlt, bevonjuk a vízgőz felett megolvasztott csokoládéval.
7 megjegyzés:
Sosem ettem meg makkal, nagyon csabito lett s sutid!!!
Erinacea, ha egyébként szereted a mákos dolgokat, érdemes kipróbálni. Nekem jobban bejön, mint a diós:-)).
Annyira tuti ez a zserbó, imádom, így mákkal maga a mennyország!!!
Dió Bisztró, igen, ez tényleg nagyon finom!
Tökéletes!
Citromhaaaab, köszönöm! Ez egyszerűen isteni! Persze nekem könnyű, imádom a mákot...még nem szilárdult meg a csoki a tetején, de a szélén a csúnyáját már megettem, jaj, nagyon jó! Marika
Csúnyáját? :DD
Nálunk ez egy tipikus Karácsony környéki süti, minden évben megsütöm:-) Örülök, hogy ennyire ízlett:-)
Megjegyzés küldése