Igazi nagymama-féle retró sütemény. Némileg időigényes a háromszor félóra pihentetés miatt, de amúgy egy aránylag olcsón előállítható finom és mutatós édesség.
Hozzávalók:
A kencéhez
25 dkg zsír
12,5 dkg liszt
A tésztához
30 dkg liszt
1 kisebb tojás
1 evőkanál 10 %-os ecet1,5 dl langyos víz
késhegynyi só
A töltelék
házi szilvalekvár
A kencéhez a zsírt és a lisztet kikeverjük.
A tészta hozzávalóit tálba mérjük és jól (hólyagosra) kidolgozzuk.
Lisztezett munkafelületen kinyújtjuk a tésztát és megkenjük a zsíros kence harmadával.
Felülről, alulról, balról és jobbról hajtogatjuk, majd egy tállal lefedve félórát pihentetjük.
Ezt a műveletet (nyújtás, kenés, hajtogatás, pihentetés) még kétszer megismételjük.
Fél cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, éles késsel vagy pizzavágóval téglalapokra vágjuk, melyek közepébe lekvárt teszünk, majd félbehajtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése