2024. augusztus 4.

Olasz sült paradicsomszósz


 

A gasztronómia szerelmeseként nem is értem, hogy kerülhette el a figyelmemet az olasz sült paradicsomszósz végtelenül egyszerű, és utólag mondhatom, álomreceptje.

Ám, ami késik nem múlik, így tegnap végül kipróbáltam.

Az eredményről csak annyit, hogy egyik gyermekem, aki szinte születése óta a „pasta napoletana” nagy rajongója és ezen szenvedélye okán már annyi paradicsomszószt elfogyasztott, hogy az bármelyik parifeldolgozó üzem számára tárgyalási alap lehetne, csak ennyit mondott:

-        -  Anya, mindig is ezt az ízt kerestem...

Az évnek ebben a szakában, amikor paradicsomtól rohad a határ – ahogy azt faluhelyen mondják – mindenkinek szívből ajánlom, hogy tegyen egy próbát, nem fog csalódni. 
Tésztákra szószként egy kevés reszelt sajttal vagy egyszerűen csak pirítósra kenve is isteni.

Hozzávalók

2 kg paradicsom
2 közepes méretű vöröshagyma
4-5 nagy gerezd fokhagyma
1 evőkanál só
1 evőkanál cukor
3-4 evőkanál balzsamecet
fél dl olívaolaj
1 ág rozmaring
1 ág kakukkfű
1 ág bazsalikom
1 ág zsálya
1 ág oreganó
(friss fűszernövények híján 1 evőkanál, fentieket tartalmazó szárított fűszerkeverék)


A paradicsomot félbevágjuk, a hagymákat megtisztítjuk.
Az összes hozzávalót tepsibe tesszük, és időnként átkeverve addig sütjük, amíg a teljes lémennyiség el nem párolog.
Akkor lábosba öntjük, botmixerrel pépesítjük, forrásig melegítjük, majd csírátlanított üvegekbe töltjük.
Ha télire szeretnénk eltenni, akkor a lábosban melegítés alatt adjunk hozzá tartósítószert is.

Nincsenek megjegyzések: