2015. október 20.

Fordított körtetorta





Szerepel már a blogon egy fordított körtetorta, ahhoz képest a különbség annyi, hogy ez most kakaós tésztával és fűszeresebben készült.
A körtéhez nagyon jól illik a kakaós, fűszeres íz, szerintem így sütve még sokkal finomabb.


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

3 nagyobb érett körte

A sziruphoz
7 dkg vaj
20 dkg barna cukor
2 evőkanál tej
1 kávéskanál fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál vaníliakivonat

A tésztához
2 tojás
15 dkg cukor
2 teáskanál kakaópor
50 ml olaj
2 dl tej
csipet só
25 dkg liszt
1/2 csomag (6 g) sütőpor


Meghámozzuk a körtéket, eltávolítjuk a magházukat, és felszeleteljük.
Sütőpapírral béleljük a tortaformát úgy, hogy a réseket befedjük a papírral, különben sütés közben kifolyik a szirup.
180 fokra melegítjük a sütőt.
Lábosba mérjük a szirup hozzávalóit és folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Levesszük a tűzről, és még melegen a tortaforma aljába simítjuk. Kirakjuk a felszeletelt körtével.
A tésztához habverővel felverjük az egész tojásokat, a cukorral és a kakaóporral. Hozzáadjuk az olajat, a tejet és a sót. Végül a lisztet is beleszórjuk, amiben előzőleg elvegyítettük a sütőport, és az egészet csomómentesre keverjük.
Ráöntjük a körteszeletekre a masszát, elsimítjuk.
Sütőbe toljuk és 35-40 perc alatt - vagy amíg a közepe is teljesen meg nem szilárdul (tűpróba!) - megsütjük a tortát.
Langyosra hűtjük, majd óvatosan tortatálra borítjuk.

Nincsenek megjegyzések: