2014. szeptember 6.

Somlói torta




Somlói galuska "tortásított" változata.


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

A világos piskótalaphoz
2 nagy (L) vagy 3 kis (S) méretű tojás
1 evőkanál víz
9 dkg cukor
10 dkg finomliszt
késhegynyi sütőpor

A diós piskótalaphoz
2 nagy (L) vagy 3 kis (S) méretű tojás
1 evőkanál víz
9 dkg cukor
7 dkg finomliszt
3 dkg darált dió
késhegynyi sütőpor

A kakaós piskótalaphoz
2 nagy (L) vagy 3 kis (S) méretű tojás
1 evőkanál víz
9 dkg cukor
9 dkg finomliszt
1 dkg kakaópor
késhegynyi sütőpor

A sziruphoz
2 dl víz
10 dkg cukor
1 evőkanál rum
1/2 citrom reszelt héja
1/2 narancs reszelt héja

A vaníliakrémhez
4 dl tej
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
1 tojás sárgája

A csokoládéöntethez
15 dkg étcsokoládé
80 ml víz
1 evőkanál rum

A díszítéshez
1,5 dl tejszín
2 dkg cukor
1 teáskanál darált dió

A vaníliakrémhez a pudingport, a tojássárgáját és a cukrot 100 ml tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforrósítjuk, hozzáöntjük a pudingos részt, majd sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük.
A szirup hozzávalóit lábosba mérjük és összeforraljuk. Langyosra hűtjük.
A három piskótalapot egyenként kisütjük a következő módon.
A sütőt 180 fokra melegítjük, a formát sütőpapírral béleljük.
Az egész tojásokat a vízzel, a cukorral és a kakaós lap esetében a kakaóporral alaposan felverjük.
Óvatosan beleforgatjuk a lisztet (a diós lap esetén a diót is), amiben előzőleg elkevertük a sütőport.
A masszát a formába simítjuk és laponként kb. 10 perc alatt megsütjük.
Tortatálra helyezzük a kakaós lapot, meglocsoljuk a szirup harmadával, majd rákenjük a vaníliás krém felét.
Rátesszük a diós lapot, ezt is meglocsoljuk sziruppal és rásimítjuk a krém másik felét.
Erre jön a világos piskótalap, majd a maradék szirup.
Az így összeállított tortát legalább 4-5 órán át hűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek.
A csokoládét, a vizet és a rumot kevergetve addig melegítjük, amíg egynemű, sima állagú nem lesz. A torta tetejére öntjük és egy kanál segítségével elsimítjuk.
A tejszínből a cukorral kemény habot verünk, habzsákba töltjük és körben habrózsákat nyomunk a tortára és megszórjuk darált dióval.

7 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Erre most mit írjak??? Kiverted nálam a biztosítékot. Jézusom, de finom lehet! Egyszer megsütöm az biztos! Nagyon jó ölet kerek formában. Gratula!!

Citromhab írta...

Köszönöm!:-)))

Rózsa írta...

Kedves Citromhab!
Születésnapi tortának 26-os tortaformában is elkészíthetném ezekkel a mennyiségekkel? Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

Citromhab írta...

Igen, 26 cm-es formába is jó ezzel a mennyiséggel, egy nagyon kicsit laposabb lesz.

Unknown írta...

Az mitől lehet, hogy a krém nekem csak nagyon vékonyan lett elég? Mintha nem is lenne benne. Kimértem mindent és úgy csináltam ahogy le van írva. :(

Citromhab írta...

Nem tudom, miért lett a krém ennyire kevés neked. Nem lehet, hogy a tortaforma kerülete nagyobb volt, mint 24 cm?

Nikoletta Lósné Varga írta...

Kedves Citromhab!
Köszönöm a receptet! A kislányom 8. szülinapjára készítettem el, és az egész családnak nagyon ízlett (és azért ez egy 8 és egy 5 évestől nagy szó :) )! Én kisebb tortaformában sütöttem, és feleztem a mennyiségeket (tehát egy "M"-es tojásból a lapokat), így egy laposabb torta lett, de nekünk kétszer pont elég volt. Köszi még egyszer!
Üdv: Lósné Niki