2014. május 24.

Túrós pogácsa




Egy része borkorcsolyának készült, a maradék pedig éppen jó lesz a fiúknak az esti meccshez:-)


Hozzávalók

A tésztához
90 dkg liszt
30 dkg zsír (itt kacsazsír)
40 dkg túró
1 tojás
35 g só
1 teáskanál cukor
1,5 dl tej
5 dkg friss élesztő
5 dkg reszelt sajt (trappista, edami, stb.)

A tetejére
1 tojás
5 dkg reszelt sajt

Az élesztőt a cukorral a langyos tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalót (a sajt kivételével) tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és az egészet összedolgozzuk. Ha keményebb a tészta, kevés tejet még önthetünk hozzá.
Lisztezett munkafelületen jól átgyúrjuk, majd lefedve fél órát pihentetjük.
Ezután kb. két cm vastagságúra kinyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajttal, és bejgliszerűen feltekerjük.
Konyharuhával letakarva még 20 percet pihentetjük, majd 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk és kisebb méretű pogácsaszaggatóval pogácsákat szaggatunk belőle.
Tetejüket megkenjük a felvert tojással, megszórjuk sajttal és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.
200 fokra melegített sütőben addig sütjük, amíg a tetején a sajt szépen meg nem pirul.

Nincsenek megjegyzések: