2014. március 24.

Sajtos-sonkás tekercs




Remek bor- vagy sörkorcsolya, nálam legalábbis most annak készült.


Hozzávalók

A tésztához
60 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
1,8 dl tej
20 dkg tejföl
50 ml olaj
1 tojás
1 teáskanál cukor
2 csapott teáskanál só

A töltelékhez
10 dkg sonka
15 dkg trappista sajt (fele lehet füstölt)

A tetejére
1 tojássárgája
1 evőkanál tej
szezámmag

A tésztához az élesztőt a cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és az egészet jól kidagasztjuk. Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük.
Ezalatt a sonkát apróra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk és kétfelé vesszük. Mindkét részből 3-4 mm vastagságú téglalapot nyújtunk. Megszórjuk reszelt sajttal és pirított sonkával, majd bejgliszerűen feltekerjük őket.
Éles késsel vagy cérna segítségével nagyjából háromszög alakúra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a tekercseket.
Tetejüket megkenjük a tojássárga és tej keverékével, megszórjuk szezámmaggal, és 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

3 megjegyzés:

Millye írta...

Nagyon guszta :) imádnám :)

panna írta...

Valami nem stimmel. Hozzaadtam a tejfolt a tesztahoz es most ragad az egesz. Asszem kuka :-( Biztos, hogy 2 dl tejfol kell bele? Biztos, hogy a tesztahoz kell hozzaadni? Koszi, udv:

Citromhab írta...

Igen, biztos. A kelt tészták először ragacsosak, a dagasztás végére érik el a megfelelő állagot.