2012. december 16.

Mézeskalács torta





Újra csak mézeskalács, ezúttal ünnepi torta formájában.

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához
A tésztához
30 dkg liszt
7,5 dkg porcukor
10 dkg olvasztott méz
1 tojássárgája
12,5 dkg vaj
1 kávéskanál szódabikarbóna
½ kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék

A krémhez
3 dl tej
3 evőkanál liszt
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 kávéskanál vaníliakivonat

A díszítéshez
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 teáskanál étkezési keményítő
cukorgyöngy

Elkeverjük a tészta száraz hozzávalóit, hozzáadjuk a tojássárgáját, a vajat és végül a mézet.
Összegyúrjuk és legalább 2-3 órát hűtőben pihentetjük. A pihentetés után lisztezett munkafelületen alaposan átgyúrjuk a tésztát, majd 5 egyenlő részre osztjuk, és egyenként vékonyra nyújtjuk. 18 cm átmérőjű köröket vágunk belőlük, és sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük őket. 170 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük a lapokat.
Kiválasztunk egy lapot, ezt díszítjük.
A tojásfehérjét félkeményre felverjük, majd fokozatosan adagolva az átszitált porcukrot (lehet, hogy nem kell mind) és a keményítőt tovább verjük, amíg a kellő sűrűséget el nem érjük. Akkor jó, ha nagyon lassan folyik le a hab a habverőről.
2 evőkanálnyit zacskóba töltünk, apró lyukat vágunk rajta. Kontúrvonalat húzunk körben a tortalapon, majd a megmaradt írókát felhasználásig hűtőben tartjuk. A maradék habhoz 1-2 kávéskanálnyi vizet adunk, ez lesz a terülőmáz. A kontúrozott tortalap tetejére simítjuk, és megvárjuk, amíg teljesen meg nem szárad, ezután rajzoljuk rá a mintát. Cukorgyönggyel díszítjük.
A krémhez a tejet a liszttel sűrűre felfőzzük, kihűtjük. Kikeverjük a vajat a cukorral és a vaníliával, majd a főzött krémmel csomómentesre keverjük. Megtöltjük a lapokat, a tetejére a díszített lap kerül.
Hűvös helyen tartjuk, csak másnap szeletelhető.

12 megjegyzés:

Petra írta...

Nagyon elegáns, kifinomult a díszítése. Tetszik. :))))

Éva írta...

Csodálatosan szép! Nagyon tetszik!

hankka írta...

Nagyon finom lehet, arról már nem is beszélve, hogy mennyire szép! :)

Illéskrisz Konyhája írta...

De jó volna megkóstolni... Csodálatos munka!

paariza írta...

Gyönyörű alkotás ! Mióta megláttam égre-földre keresem a szép piros cukorgyöngyöt , de sehol nem találok.Áruld el honnan veszed ?

Citromhab írta...

Köszönöm szépen!

paariza, innen vettem a cukorgyöngyöt:
http://www.desszertmester.hu/termekek/dekoracio/szorocukrok

Millye írta...

Meseszép! :) Ismét csodálatosat alkottál!

marisz57 írta...

Nagyon szép, és nagyon finom lehet!

Margit írta...

Nagyon finom lett, megsütöttem édesanyám születésnapjára. A cukrászdai mézeskrémes ilyen. Végre tudom, hogy nem bonyolult :). Köszi!

Citromhab írta...

Köszönöm!

Margit, megkésve de isten éltesse az édesanyádat! Igen, leginkább a mézes krémeshez hasonlítható az íze:-)

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
N.E. Eszter írta...

Elkészítettem mára, az ünnepi vacsora utánra. Küllemre csodálatos lett, remélem ízleni is fog mindenkinek. Az biztos, hogy gyönyörű, és elegáns torta! Hasonlóan de kicsit másképp díszítettem a közepét. Én másfélszeres adagból sütöttem, 6 db lap lett belőle, 27 cm-es, 10 főre készült. Köszönöm a receptet!