2012. június 12.

Kapros-túrós lepény







Hozzávalók 24x36 cm-es tepsihez

A tésztához
25 dkg liszt
2 dkg élesztő
3 teáskanál cukor
csipetnyi só
1 evőkanál olaj
1,5 dl tej

A töltelékhez
50 dkg túró
30 dkg krumpli (tisztítva mérve)
fél kávéskanál só
10 dkg cukor
1 csokor kapor apróra vágva

A tetejére
1 tojás

Egy dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a tészta többi hozzávalóit, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk.
Langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületen elnyújtjuk a tésztát, és olajjal vékonyan kikent tepsi aljába nyomkodjuk.
A megtisztított és kockára vágott krumplit megfőzzük, majd áttörjük. Hozzáadjuk a túrót, a sót, a cukrot és a kaprot. Krémesre keverjük a túrós tölteléket, és rásimítjuk a tésztára. Tetejét megkenjük felvert tojással, és 200 fokra melegített sütőben megsütjük.

7 megjegyzés:

gionetta írta...

Oh, elvesztem, ez az egyik gyengém, a túró, kaprosan, a másik tojáshabbal. Olyat is kérhetek? ;-)

Gerdi írta...

De szeretném megkóstolni! Nekem a kapor a sós juhtúróval fonódott össze, s igencsak kíváncsi vagyok, milyen lehet az édes változata.

Citromhab írta...

Gionetta, ebből szívesen küldenék...a tojáshabosat viszont nem ismerem:-)

Gerdi, nagyon finom az édes változat is:-)

Anikó írta...

Gondolom a krumplitól a töltelék kicsit masszívabb lett, az enyémben nem volt törtkrumpli, ezért gyönge és rezgős lett, bár nagyon finom.
A tied is klassz nagyon, legközelebb krumplizok én is, kipróbálom:-))))

Citromhab írta...

Anikó, a krumplipürétől krémesebb és lágyabb a töltelék, mint ha önmagában csak túró lenne. Próbáld ki, bátran ajánlom:-))

Icus írta...

De gyönyörű ez a lepény. Mindenképpen kipróbálom a receptedet, kíváncsi vagyok, milyen lesz a burgonyával. Úgyis kerestem eddig a tökéletes kapros-túrós lepényt.

Citromhab írta...

Icus, köszönöm szépen!
Nekünk nagyon ízlik ez a változat, remélem nektek is fog majd:-)