Tradicionális olasz karácsonyi kalács aszalt gyümölcsökkel.
Az ünnepi asztal dísze lehet, de ajándéknak is kiváló.
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához
A tésztához
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
½ kávéskanál só
9 dkg cukor
2 tojás
2 tojás sárgája
15 dkg puha vaj
10 dkg cukrozott citrushéj
5 dkg mazsola
A tetejére
olvasztott vaj
Pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejben. A citrushéj és a mazsola kivételével a többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáadjuk az élesztőt és megdagasztjuk.
Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük.
Sütőpapírból két 57x18 cm-es téglalapot vágunk ki. A lapokat egymásra illesztjük, hengert formázunk, a végeiket összetűzzük és a tortaformába állítjuk, megnövelve ezzel a tortaforma magasságát.
Lisztezett gyúródeszkára borítjuk és kézzel szétlapítjuk a megkelt tésztát. Belegyúrjuk a citrushéjat meg a mazsolát. Szabályos gombócot alakítunk ki belőle, és a sütőformába helyezzük. 1,5-2 órán át kelesztjük, amíg a tészta kis híján el nem éri a sütőpapír felső részét.
180 fokra melegítjük a sütőt és az aljába egy üres tepsit vagy sütőlapot teszünk, hogy a sütési idő végére ne égjen meg a kalács alsó része. Éles késsel kereszt alakban bemetsszük a tészta tetejét, és megkenjük olvasztott vajjal.
Bő egy óra alatt megsütjük.
9 megjegyzés:
Köszönöm, pont ezen gondolkodtam, hogy miben süssem.
Nagyon szép lett. Nálunk reggeliként fogja végezni karácsonykor.
Gyönyörű! Köszönöm, el is kérem a receptet! :)
Hát ez valami gyönyörüen sikerült. Szép magas, méghozzá!
A lányom anyósa küld minden Karácsonykor az ő házilag készitett Pannetone-t Olaszbol! Én még soha sem sütöttem, de a lányom már igen!
Köszönöm a receptet, kifogom próbálni, ha lesz merészem, ha, ha!
Nagyon szép lett!
Gondaanyu, Petra, szívesen, jó sütkérezést!
Elisabeth, köszönöm. Bátran fogj hozzá, biztos, hogy neked is sikerülni fog:-)
Illéskrisz, köszönöm.
Zseniális ötlet jutott eszembe, még reggel van, a virágcserépben sütés ! Úgyis két kisebbet akartam, így lesz jó .
Hermoso panettone es muy parecido a nuestro pan de pascua ,es una receta estupenda,abrazos y abrazos.
Kedves Citromhab!
Mindent a leírtak szerint csináltam, nem változtattam a mennyiségeken sem, mégsem kelt meg nekem a tészta, alacsony maradt, pedig 3 órát is hagytam kelni a végén. Lehet, hogy nem volt elég lágy a tészta?
Az élesztő friss volt. Mi lehetett a gond?
Kedves Hajni!
Elég nehéz látatlanban megmondani, mi volt a hiba. Valami technikai probléma lehetett, vagy a tészta volt keményebb, ahogy írod, vagy a tej volt túl meleg, amibe az élesztőt tetted, vagy lehet, hogy mégis maga az élesztő nem volt rendben. A lágyabb tészták könnyebben megkelnek, próbáld esetleg így.
Megjegyzés küldése