Tortákat, süteményeket, poharas desszerteket különleges és egyedi módon díszíthetünk saját magunk által készített csokoládéfigurákkal.
Egyszerűbb és bonyolultabb technikák léteznek a témában, most ezek közül hármat mutatok.
Az első igényel némi kézügyességet és rajzkészséget, a csokileveleket viszont bárki egyszerűen elkészítheti.
Ezek a csokoládédíszek a Borzselés csokoládétortához és a Meggyes, csokoládés pohárkrémhez készültek.
Csokidíszek és szőlőfürt
Hozzávalók:
4-5 dkg ét-, tej-, vagy fehér csokoládé
1 kávéskanál étolaj
fólia vagy szilikonos sütőpapír
kisebb méretű zacskó
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal. Langyosra hűtjük, és zacskóba töltjük.
Pici lyukat ( 1-2 mm ) vágunk a zacskó sarkán, és tetszőleges mintákat rajzolunk a fóliára.
Ha megszilárdult a csokoládé, könnyedén leválasztható a fóliáról. Ehhez a művelethez vékony gumikesztyűt használjunk, hogy ne maradjon ujjlenyomat a díszeken, és így nem olvad meg a vékony dísz a kezünk melegétől.
Csokoládélevelek
Hozzávalók 20 levélhez
1 csomag babérlevél
5-6 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál olaj
ecset
Kiválasztunk 20 közel azonos méretű, ép babérlevelet a csomagból.
Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal. Ecset segítségével, a levelek alsó részére (fonákjára) 1-1,5 mm vastagságú csokoládéréteget kenünk. Fél órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megszilárduljon, majd leválasztjuk a levélről.
A babérlevél meleg vízzel leöblítve újra felhasználható.
Ügyeljünk arra, hogy mindig több díszt, levelet, stb. készítsünk annál, mint amennyire valójában szükségünk van. A fóliáról vagy babérlevélről történő leválasztás közben megsérülhet egy-két dísz, emiatt ne kelljen újrakezdeni a műveletet.
17 megjegyzés:
Citromhab!
Már az újságban is megcsodáltam, nagyon ötletes, főleg a szőlőfürt:-))
Nagyon ügyes vagy. nagyon tetszik:-)
Ötletes, ügyes díszek! Nagyon szépek!
Nagyon tetszenek, jó ötletek! Köszi érte, legközelebbi torta vagy süteménykészítésnél ki is próbálom!
Nagyon szépek! Főleg a szőlőfürtök, olyan egyformák, szabályosak!
Kell hozzá kézügyesség, csodásak!
Nagyon tetszenek! Így igazán fel lehet dobni bármilyen desszertet :)
Köszi az ötletet kifogom próbálni a levéllel kezdem!
Valami csodálatos!:) Így már én is neki merek állni ilyen díszeket alkotni:))
Szia! Ha megajándékozhatlak egy díjjal, kérlek nézz be hozzám! Bake Ann
Oh, they look beautiful! Especial the grape ones. I guess t takes time to make those.
Tibs
shoptravelfood.blogspot.com
Köszönöm szépen és örülök, ha hasznos ötletet adtam!
Anna, köszönöm szépen a díjat!
Tibs, thank you very much! The grape was my favourite one.
It didn't take so long, just half an hour or so.
I visited your blog and spent more than an hour there. It is very interesting and the photos...are fantastic! Congratulation on it!
Szia Citromhab!
Gyönyörűek a műveid. Ezek mindenféle csokiból elkészíthetőek, vagy ha meg szabad kérdeznem...elárulod Te milyen csokiból készíted ezeket a csodákat?
Üdv: Ági
Ági, köszönöm szépen!
Bármilyen étcsokoládéból készíthető, én általában a Lidl-ben szoktam az étcsokoládét vásárolni, szóval semmi extra:-)
Szia Citromhab!
Először is gratulálok,gyönyörűek ezek a díszek. Másrészről nekem lenne egy olyan problémám,hogy mit lehet az ellen csinálni/tenni,hogy ne olvadjanak meg olyan gyorsan? Akárhányszor csináltam(Fagyasztóba tettem a gyors szilárdulás miatt),konkrétan a papírról való leszedés után már hajlott össze vissza a szép dísz.. :( Tudsz nekem ebben segíteni?
Szia Szikra!
A csokoládé fajtájától függ, hogy mennyi olajat adunk hozzá, és minél több az olaj, annál lágyabb lesz a végtermék. Próbáld meg először olaj nélkül felolvasztani, ha sikerül nem is kell hozzá semmi, ha nem, akkor óvatosan adagold.
100 g csokoládé/1 evőkanál olaj általában jó arány szokott lenni, de tényleg nagyon függ a csokoládétól. Egyikbe több kell, és találkoztam már olyannal is, amibe egyáltalán nem kellett tennem.
szia, azt szeretném megkérdezni, hogy ha mondjuk Sacher tortára szeretnék szívet, vagy más valamilyen csokidíszt csinálni, akkor a leírásod alapján, milyen fóliára gondoltál?
A teflonos sütőpapír teljesen jó, könnyen leválasztható róla az elkészült csokidísz.
Megjegyzés küldése