2013. augusztus 26.
Ketchup
Ha paradicsombefőzésben gondolkodunk, az egyik lehetőségünk a ketchup készítése, amit később pizzához, sültekhez és még egy sor más ételhez használhatunk.
Hozzávalók
3 kg teljesen érett paradicsom
3-4 evőkanál olaj
1 nagy vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 dl fehérborecet
1 evőkanál mustár
1-2 kávéskanál só
10-15 dkg cukor
1/2 kávéskanál őrölt bors
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
A paradicsomot megmossuk és kisebb darabokra vágjuk.
Az olajon megfonnyasztjuk az apróra kockázott vöröshagymát, ráreszeljük a fokhagymát, majd rátesszük a paradicsomot, és kb. 1 órán át főzzük.
Az így kapott alapot szűrőn áttörjük, hozzáadjuk az ecetet, a mustárt, a cukrot, a sót és a fűszereket.
Visszatesszük a tűzre, és forrástól számított 2-2,5 órán át gyöngyözve forraljuk, vagy amíg a kívánt sűrűséget el nem éri.
Ízlés szerint utólag még fűszerezhetjük, sózhatjuk.
Forrón csírátlanított üvegekbe szedjük és lezárjuk.
2013. augusztus 24.
Túrókrémes piskótatekercs
Hagyományos piskótatekercs, most lekvár helyett túrókrémmel és meggyel.
Hozzávalók 32 x 34 cm-es tepsihez
A piskótához
4 tojás
1 evőkanál víz
7,5 dkg cukor
10 dkg liszt
késhegynyi sütőpor
A töltelékhez
1,5 dl tejszín
20 dkg túró
7 dkg cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
magozott meggybefőtt
A tetejére
porcukor
étcsokoládé
A sütőt 180 fokra melegítjük, egy sütőlapra sütőpapírt terítünk.
Az egész tojásokat a vízzel és a cukorral fehéredésig verjük. Beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elvegyítettük a sütőport.
A masszát egyenletesen elosztva a sütőpapírra kenjük és 10-15 perc alatt megsütjük.
A megsült piskótalapról azonnal lehúzzuk a sütőpapírt, majd egy másik, porcukorral megszórt sütőpapírra fektetjük a tésztát és lazán feltekerjük.
A krémhez a tejszínből kemény habot verünk. Az áttört túróhoz keverjük a cukrot és a vaníliát, majd a tejszínbe forgatjuk.
Az időközben kihűlt piskótalapot megtöltjük a krémmel, megszórjuk meggyel és újra feltekerjük.
Tetejét megszórjuk porcukorral és megcsurgatjuk olvasztott csokoládéval.
1-2 órát pihentetjük a süteményt, majd szeleteljük.
2013. augusztus 20.
Bajor rozsos kenyér
Az új kenyér ünnepére.
Hozzávalók
30 dkg
finomliszt
20 dkg
teljes kiőrlésű rozsliszt
2 ½
kávéskanál só
1 kávéskanál
cukor
1 ½ evőkanál
olaj
3 dkg friss
élesztő
3-3,5 dl
langyos víz
Az élesztőt
kevés langyos vízben pici cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba
mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és kelt tésztát dagasztunk.
Egy 18-20 cm
átmérőjű vesszőkosár belsejét liszttel megszórjuk, és beletesszük a kissé
kilapított tésztagombócot úgy, hogy a szebbik, gyűrődésmentes oldala kerüljön
alulra (később ez lesz a kenyér teteje).
Nagyobb
méretű konyharuhával alul-felül befedjük, hogy ne száradjon ki a tészta, és
duplájára kelesztjük.
A sütőt 180
fokra melegítjük. A megkelt tésztát kilisztezett jénai edénybe borítjuk és
40-50 perc alatt megsütjük.
2013. augusztus 16.
Rizstorta
Hozzávalók
24 cm-es tortaformához
A
tortalaphoz
1 csomag
zabkeksz (225 g)
100 g
olvasztott vaj
A rizses
krémhez
20 dkg rizs
2 dl víz
7 dl tej
4 dl tejszín
15 dkg cukor
1 evőkanál
vaníliakivonat
½ citrom
reszelt héja
2 dkg
zselatin
50 ml víz
A tetejére
bogyós
gyümölcsök
málna-,
citromfű-, vagy mentalevél ízlés szerint
A rizst
felöntjük a vízzel és lassú tűzön addig főzzük, amíg a teljes vízmennyiséget
magába nem szívja. Hozzáadjuk a tejet, felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és
lefedve hagyjuk párolódni, amíg langyosra nem hűl.
A kekszet
elmorzsoljuk és összedolgozzuk az olvasztott vajjal.
A
tortagyűrűt tortatálra helyezzük és az aljába nyomkodjuk a kekszes alapot.
A tejszínből
kemény habot verünk, beleforgatjuk a cukrot, a vaníliát, a citromhéjat és az
időközben kihűlt rizst.
A zselatint
a vízben felforrósítjuk, majd vékony sugárban a krémbe öntjük, miközben
folyamatosan keverjük.
Az egészet a
kekszalapra öntjük és alaposan behűtjük, legjobb egy éjszakán át hűtőben
tartani.
A tortagyűrűt
eltávolítjuk, és a torta közepére halmozzuk a gyümölcsöket, levelekkel
díszítjük.
2013. augusztus 8.
Sárgabarackos, morzsás pite
Mielőtt véget érne a sárgabarack szezonja, még elkészíthetjük ezt a gyümölcsös pitét. Ha mégis lekésünk róla, őszibarackkal helyettesítve is finom.
Hozzávalók
26 cm-es piteformához
A tésztához
20 dkg liszt
9 dkg cukor
8 dkg vaj
1 tojás
½ kávéskanál
sütőpor
csipet só
½ citrom
reszelt héja
A
töltelékhez
1 kg
sárgabarack
1 csapott
evőkanál étkezési keményítő
1 csomag
vaníliás cukor
A morzsához
8 dkg őrölt
mandula
8 dkg liszt
8 dkg vaj
8 dkg cukor
A tetejére
1 evőkanál
sárgabaracklekvár
mentalevelek
A sütőt 180
fokra melegítjük, a formát vajjal
kikenjük.
A tészta
hozzávalóit összegyúrjuk, lisztezett munkafelületen kinyújtjuk és kibéleljük
vele a formát.
A
sárgabarackból 6-7 szemet félbevágunk és félreteszünk.
A maradék
gyümölcsöt vékonyra felszeleteljük, majd elkeverjük a keményítővel, a vaníliás
cukorral és a formába terítjük.
A morzsa
hozzávalóit kézzel összedolgozzuk (nem kell, hogy összeálljon) és a gyümölcs
tetejére szórjuk. A félretett barackkal körben kirakjuk a süteményt, és 30-40
perc alatt megsütjük.
A
sárgabaracklekvárt felforrósítjuk és konyhai ecset segítségével a kisült pitére
kenjük.
Langyosra
hűtjük, mentalevelekkel díszítjük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)