2012. április 14.

Csokoládédíszek készítése









Tortákat, süteményeket, poharas desszerteket különleges és egyedi módon díszíthetünk saját magunk által készített csokoládéfigurákkal.
Egyszerűbb és bonyolultabb technikák léteznek a témában, most ezek közül hármat mutatok.
Az első igényel némi kézügyességet és rajzkészséget, a csokileveleket viszont bárki egyszerűen elkészítheti.

Ezek a csokoládédíszek a Borzselés csokoládétortához és a Meggyes, csokoládés pohárkrémhez készültek.

Csokidíszek és szőlőfürt

Hozzávalók:
4-5 dkg ét-, tej-, vagy fehér csokoládé
1 kávéskanál étolaj
fólia vagy szilikonos sütőpapír
kisebb méretű zacskó

Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal. Langyosra hűtjük, és zacskóba töltjük.
Pici lyukat ( 1-2 mm ) vágunk a zacskó sarkán, és tetszőleges mintákat rajzolunk a fóliára.
Ha megszilárdult a csokoládé, könnyedén leválasztható a fóliáról. Ehhez a művelethez vékony gumikesztyűt használjunk, hogy ne maradjon ujjlenyomat a díszeken, és így nem olvad meg a vékony dísz a kezünk melegétől.

Csokoládélevelek

Hozzávalók 20 levélhez

1 csomag babérlevél
5-6 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál olaj
ecset

Kiválasztunk 20 közel azonos méretű, ép babérlevelet a csomagból.
Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal.  Ecset segítségével, a levelek alsó részére (fonákjára) 1-1,5 mm vastagságú csokoládéréteget kenünk.  Fél órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megszilárduljon, majd leválasztjuk a levélről.
A babérlevél meleg vízzel leöblítve újra felhasználható.

Ügyeljünk arra, hogy mindig több díszt, levelet, stb. készítsünk annál, mint amennyire valójában szükségünk van. A fóliáról vagy babérlevélről történő leválasztás közben megsérülhet egy-két dísz, emiatt ne kelljen újrakezdeni a műveletet.


17 megjegyzés:

  1. Citromhab!
    Már az újságban is megcsodáltam, nagyon ötletes, főleg a szőlőfürt:-))
    Nagyon ügyes vagy. nagyon tetszik:-)

    VálaszTörlés
  2. Ötletes, ügyes díszek! Nagyon szépek!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszenek, jó ötletek! Köszi érte, legközelebbi torta vagy süteménykészítésnél ki is próbálom!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek! Főleg a szőlőfürtök, olyan egyformák, szabályosak!

    VálaszTörlés
  5. Kell hozzá kézügyesség, csodásak!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon tetszenek! Így igazán fel lehet dobni bármilyen desszertet :)

    VálaszTörlés
  7. Köszi az ötletet kifogom próbálni a levéllel kezdem!

    VálaszTörlés
  8. Valami csodálatos!:) Így már én is neki merek állni ilyen díszeket alkotni:))

    VálaszTörlés
  9. Szia! Ha megajándékozhatlak egy díjjal, kérlek nézz be hozzám! Bake Ann

    VálaszTörlés
  10. Oh, they look beautiful! Especial the grape ones. I guess t takes time to make those.

    Tibs
    shoptravelfood.blogspot.com

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm szépen és örülök, ha hasznos ötletet adtam!

    Anna, köszönöm szépen a díjat!

    Tibs, thank you very much! The grape was my favourite one.
    It didn't take so long, just half an hour or so.
    I visited your blog and spent more than an hour there. It is very interesting and the photos...are fantastic! Congratulation on it!

    VálaszTörlés
  12. Szia Citromhab!
    Gyönyörűek a műveid. Ezek mindenféle csokiból elkészíthetőek, vagy ha meg szabad kérdeznem...elárulod Te milyen csokiból készíted ezeket a csodákat?
    Üdv: Ági

    VálaszTörlés
  13. Ági, köszönöm szépen!
    Bármilyen étcsokoládéból készíthető, én általában a Lidl-ben szoktam az étcsokoládét vásárolni, szóval semmi extra:-)

    VálaszTörlés
  14. Szia Citromhab!

    Először is gratulálok,gyönyörűek ezek a díszek. Másrészről nekem lenne egy olyan problémám,hogy mit lehet az ellen csinálni/tenni,hogy ne olvadjanak meg olyan gyorsan? Akárhányszor csináltam(Fagyasztóba tettem a gyors szilárdulás miatt),konkrétan a papírról való leszedés után már hajlott össze vissza a szép dísz.. :( Tudsz nekem ebben segíteni?

    VálaszTörlés
  15. Szia Szikra!
    A csokoládé fajtájától függ, hogy mennyi olajat adunk hozzá, és minél több az olaj, annál lágyabb lesz a végtermék. Próbáld meg először olaj nélkül felolvasztani, ha sikerül nem is kell hozzá semmi, ha nem, akkor óvatosan adagold.
    100 g csokoládé/1 evőkanál olaj általában jó arány szokott lenni, de tényleg nagyon függ a csokoládétól. Egyikbe több kell, és találkoztam már olyannal is, amibe egyáltalán nem kellett tennem.

    VálaszTörlés
  16. szia, azt szeretném megkérdezni, hogy ha mondjuk Sacher tortára szeretnék szívet, vagy más valamilyen csokidíszt csinálni, akkor a leírásod alapján, milyen fóliára gondoltál?

    VálaszTörlés
  17. A teflonos sütőpapír teljesen jó, könnyen leválasztható róla az elkészült csokidísz.

    VálaszTörlés