2025. október 24.

Szilvalekváros hájas sütemény

 




Igazi nagymama-féle retró sütemény. Némileg időigényes a háromszor félóra pihentetés miatt, de amúgy egy aránylag olcsón előállítható finom és mutatós édesség.


Hozzávalók:

A kencéhez
25 dkg zsír
12,5 dkg liszt

A tésztához
30 dkg liszt
1 kisebb tojás
1 evőkanál 10 %-os ecet
1,5 dl langyos víz
késhegynyi só

A töltelék
házi szilvalekvár


A kencéhez a zsírt és a lisztet kikeverjük.
A tészta hozzávalóit tálba mérjük és jól (hólyagosra) kidolgozzuk.
Lisztezett munkafelületen kinyújtjuk a tésztát és megkenjük a zsíros kence harmadával.
Felülről, alulról, balról és jobbról hajtogatjuk, majd egy tállal lefedve félórát pihentetjük.
Ezt a műveletet (nyújtás, kenés, hajtogatás, pihentetés) még kétszer megismételjük.
Fél cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, éles késsel vagy pizzavágóval téglalapokra vágjuk, melyek közepébe lekvárt teszünk, majd félbehajtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.


2025. október 16.

Füge csatni (chutney)

 



Idén alaposan rákattantam a fügére, amiről eddig úgy tudtam, hogy nem is szeretem...Mondjuk az aszalt változatára ez továbbra is igaz, viszont az idén első alkalommal kipróbált fügesavanyú és csatni  jelentősen javított az eddigi felemás viszonyunkon.
A csatni egyébként egy indiai eredetű, gyümölcsökből és/vagy zöldségekből készülő édes-savanyú, egyben csípős ételféleség, amely hasonlít egy erősen fűszerezett szószhoz.
Elsősorban sültek, grillezett cuccok remek kísérője, de jómagam csak úgy magában is képes vagyok a teljes mennyiséget - készüljön az bármilyen gyümölcsből, pl. szilva - bekanalazni.


Hozzávalók 4 személyre

1-2 evőkanál olívaolaj
1 kisebb lila hagyma
2-3 evőkanál méz
50 dkg érett füge
1 evőkanál mazsola (opcionális)
fél kávéskanál só
2-3 cm-es friss gyömbér reszelve vagy fél kávéskanál szárított
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
őrölt fekete bors
csilipaprika
2 teáskanál balzsamecet

A hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és az olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott fügét, a mézet és a sót. 
Öntünk alá kevés vizet, amit lehet még meg kell ismételnünk, ha az elforr és még nem elég puha a gyümölcs.
Hozzáadjuk a mézet és a sót, belereszeljük a gyömbért, ízlés szerint ízesítjük a fűszerekkel és lassú tűzön, időnként átkeverve addig rotyogtatjuk, amíg dzsemszerű állagot nem kapunk (15-20 perc).
Ekkor hozzáöntjük a balzsamecetet és a egészet összeforraljuk.

2025. október 13.

Fügesavanyú

 


A pikáns, édes-savanyú ízek kedvelőinek igazi csemege lehet a savanyított füge.

Egyetlen dologra azonban ügyeljünk, a füge semmiképp ne legyen túlérett, az éppen színesedő, de még kemény gyümölcsök a legalkalmasabbak erre a célra.

A savanyítás menete megegyezik a zöld paradicsomnál ismertetekkel.

2025. október 7.

Savanyított zöld paradicsom

 



A savanyított zöld paradicsom enyhén fanyar, kicsit fűszeres, enyhén citrusos íze miatt igazi kulináris  különlegesség, jól illik pörköltek, sült húsok mellé vagy akár szendvicsekbe is.
Maga a zöld paradicsom pedig néhány országban, mint pl. az USA déli része, igazi ínyencségnek számít bundázva és olajban kisütve (fried grren maes), és hazánkban is egyre nagyobb teret hódít - a klasszikus savanyúságként eltevés mellett - lekvárként való tartósítása.
Nos, én ilyen gasztronómiai messzeségekbe egyenlőre nem merészkedtem, maradtam inkább a savanyítás tutibiztos talaján, az alábbi - 30+ éve jól bevált – felöntőlé használatával.
Ez a recept egyébként alkalmas mindenféle zöldség (uborka, paprika, karfiol, kisdinnye, stb.) eltevéséhez az alábbiak szerint.

1 db 5 literes befőttesüveghez:

2 liter víz
2 dl 20%-s ecet
75 g só
150 g cukor (uborkához 200 g)
fűszerek (babérlevél, mustármag, koriander, szegfűbors)
3 g Na-benzoát
fél kávéskanál borkén (kálium-biszulfit)

A léhez valókat kimérjük és addig kevergetjük, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik. 
Nem kell felmelegíteni.
A Na-benzoát-ot kevés vízben felforrósítjuk és úgy adjuk végül hozzá.
A paradicsomokat megmossuk, a nagyobbakat felezzük és üvegekbe rakjuk. Felöntjük a lével, majd lezárjuk.

Korábbi évek tapasztalata, hogy a befőttek, lekvárok, szörpök, savanyúságok megromlása szinte kizárólag a nem megfelelően elmosott, előkészített csavarzár, tető miatt következik be.
Ezt elkerülendő, zárás előtt áztassuk be őket legalább félórára 1 csapott evőkanál borkén/1 liter víz oldatába, majd leöblítés nélkül zárjuk velük az aktuális eltennivalót.

2025. szeptember 26.

Áfonyalikőr (Afinata)

 


Aki valaha jár már Erdélyben és kóstolta az - ott Afinata néven ismert - áfonyalikőrt, mindig nosztalgiával gondol erre a sötétbordó, fűszeres, édes-savanyú, összességében extrafinom italra.
A régiségben soha nem a bódulat, a valóságól való időleges megszabadulás érdekében készítettek alkoholos italokat, hanem azért, mert jótékony hatóanyagaik kinyerését így tudták megoldani. 
Jelen esetben a színanyagokat, antioxidánsokat, flavonoidokat. 
Persze, ezen összetevőket nem ismerék még akkoriban, de hatásaikat tapasztalatok alapján pontosan tudták. 
Ahogyan azt is, hogy ezekből a gyógyító mennyiség mindössze napi egy-két kupica, azaz nagyjából 2-4 centiliter...

Hozzávalók:

1 liter pálinka
50 dkg áfonya
40 dkg méz
3-4 fahéjrúd vagy 1 kávéskanál őrölt fahéj
10 szegfűszeg
10 egész kardamommag vagy késhegynyi őrölt kardamom

A áfonyaszemeket ketté tépjük és egy nagyobb befőttesüvegbe dobáljuk.
Hozzáadjuk a fűszereket, a mézet, végül felöntjük a pálinkával.
Hűvös helyen tárolva és naponta összerázva, 2-3 hétig érleljük.
Végül sűrű szövésű textílián átszűrve a továbbiakban palackokban tároljuk.
A maradék gyümölcsöt pedig (a konyakos meggyhez hasonlóan) süteményekhez, desszertekhez használhatjuk fel.






2025. szeptember 15.

Sűrített paradicsom


 

Mit tehetünk akkor, amikor a nagyobb részben paradicsomfüggő családtagjaink számára idén már befőztünk 50+ üveg paradicsomlevet és a tavalyi olasz sült paradicsomszószunkból is még legalább 15 üveg sorakozik a spájz polcain?

Miközben a kertünkben lévő paradicsombokrok fentiekről abszolút tudomást sem véve, továbbra is szakadatlanul ontják termésüket?
Nos, eltöprengünk azon, hogy milyen egyéb befőzési mód jöhetne még számításba...
A ketchup meg a hagyományosan készülő sűrített paradicsom első blikkre remek ötlenek tűnhet, de aztán beugrik, hogy ezeket már kipróbáltuk és ahhoz képest, amennyit bíbelődtünk velük, a végeredmény messze nem lett annyira jó, mint ahogy azt a recept, és a vele összefüggésben lévő befektetett munkánk alapján elvártunk volna.
Aztán tovább gondolkodunk, számolgatunk és egyszer csak beugrik az a megoldás, ami kellően egyszerű - időtakarékos, paradicsomdaráló elmosástól mentes (aki próbálta már, tudja miről beszélek) - mégis nagyszerű.
Mutatom.

Hozzávalók:

paradicsom
só, fűszerek ízlés szerint
1 g/kg Na-benzoát (elhagyható)

A paradicsomokat felezzük és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Nem baj, ha szorosabban vagy egymás hegyén-hátán vannak.
Nagyjából 30-40 percig sütjük őket, majd langyosra hűtjük. 
A héjukat eltávolítjuk (nagyon könnyen és gyorsan megy) és tálba rakjuk. Mire végzünk, a tálban lévő terméshús is levet ereszt, amit leöntünk.
Az így képződő maradékot turmixgépben homogenizáljuk. 
A turmixolás során adhatunk hozzá sót, fűszereket ízlés szerint (nálam 2 ág friss bazsalikom ment bele).
Ezután az egészet lábosba tesszük, összeforraljuk és csírátlanított üvegekbe töltjük.

Jaaa, igen...mindeközben felhasználhatjuk a kisgyermekeink/unokáink által elfogyasztott bébiételek "sajnálomkidobnimajdjóleszezmégvalamire" üvegeit:-)

2025. augusztus 14.

Izotóniás ital házilag




Nehezebb, különösen pedig melegben végzett, fizikai munka során nem csak az izzadással elvesztett vizet, hanem a sót és az egyéb ásványi anyagokat is ajánlott pótolnunk.
Az üzletekben kapható drága izotóniás italok helyett mi magunk is készíthetünk nagyságrenddel olcsóbb elektrolitokban gazdag üdítőt.

Hozzávalók:
0,5 liter 100%-os gyümölcslé (alma, narancs, ananász, stb.)
1,5 liter víz
1 citrom leve
1 kávéskanál só
1 evőkanál méz
esetleg pár szál menta és/vagy citromfű

A hozzávalókat elkeverjük és kész.
A mostanihoz hasonló kánikulában érdemes behűteni.

2025. augusztus 4.

Mézes, gyömbéres zöldsaláta

 



Frissítő saláta zöldségekből és gyümölcsökből meleg nyári napokra.


Hozzávalók 2 személyre

1 zöld alma
2 vékony szelet sárgadinnye
2 kisebb uborka
2 zellerszár
egy marék saláta (fejes-, tépő, madársaláta, rukkola, stb. ízlés szerint)
2 cm-es friss gyömbér 
fél citrom leve
1-1,5 evőkanál almaecet
fél kávéskanál só
1 evőkanál méz

A zöldségeket és a gyümölcsöket megtisztítjuk és kockára vágjuk, a salátát kisebb darabokra tépkedjük.
Belereszeljük a gyömbért, majd sóval, citromlével, ecettel és mézzel ízesítjük.


2025. április 11.

Limoncello

 



A citrom héjának felhasználásával - hagyományosan sorrentói citromból alkohol, víz és cukor hozzáadásával - készülő likőr. Az íze édes-keserű és nem savanyú, hiszen a citrom levét nem adjuk hozzá. 

Hozzávalók:

5-6 vegyszermentes citrom héja
0,5 liter tiszta (96%-os) alkohol
45 dkg cukor
0,5 liter víz

A citromok héját lereszeljük, felöntjük az alkohollal, lezárjuk és egy hétig, időnként összerázva, érleljük.
Egy hét után leszűrjük.
A vízből és a cukorból szirupot főzünk, kihűtjük.
Hozzáadjuk az alkoholhoz és fogyasztás előtt 24 órát hűtőben állni hagyjuk.