2025. október 24.
Szilvalekváros hájas sütemény
2025. október 16.
Füge csatni (chutney)
A csatni egyébként egy indiai eredetű, gyümölcsökből és/vagy zöldségekből készülő édes-savanyú, egyben csípős ételféleség, amely hasonlít egy erősen fűszerezett szószhoz.
Elsősorban sültek, grillezett cuccok remek kísérője, de jómagam csak úgy magában is képes vagyok a teljes mennyiséget - készüljön az bármilyen gyümölcsből, pl. szilva - bekanalazni.
Hozzávalók 4 személyre
1-2 evőkanál olívaolaj
1 kisebb lila hagyma
2-3 evőkanál méz
50 dkg érett füge
1 evőkanál mazsola (opcionális)
fél kávéskanál só
2-3 cm-es friss gyömbér reszelve vagy fél kávéskanál szárított
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
őrölt fekete bors
csilipaprika
2 teáskanál balzsamecet
Öntünk alá kevés vizet, amit lehet még meg kell ismételnünk, ha az elforr és még nem elég puha a gyümölcs.
Hozzáadjuk a mézet és a sót, belereszeljük a gyömbért, ízlés szerint ízesítjük a fűszerekkel és lassú tűzön, időnként átkeverve addig rotyogtatjuk, amíg dzsemszerű állagot nem kapunk (15-20 perc).
Ekkor hozzáöntjük a balzsamecetet és a egészet összeforraljuk.
2025. október 13.
Fügesavanyú
A pikáns, édes-savanyú ízek kedvelőinek igazi csemege lehet a savanyított füge.
Egyetlen dologra azonban ügyeljünk, a füge semmiképp ne legyen túlérett, az éppen színesedő, de még kemény gyümölcsök a legalkalmasabbak erre a célra.
A savanyítás menete megegyezik a zöld paradicsomnál ismertetekkel.
2025. október 7.
Savanyított zöld paradicsom
Maga a zöld paradicsom pedig néhány országban, mint pl. az USA déli része, igazi ínyencségnek számít bundázva és olajban kisütve (fried grren maes), és hazánkban is egyre nagyobb teret hódít - a klasszikus savanyúságként eltevés mellett - lekvárként való tartósítása.
Nos, én ilyen gasztronómiai messzeségekbe egyenlőre nem merészkedtem, maradtam inkább a savanyítás tutibiztos talaján, az alábbi - 30+ éve jól bevált – felöntőlé használatával.
Ez a recept egyébként alkalmas mindenféle zöldség (uborka, paprika, karfiol, kisdinnye, stb.) eltevéséhez az alábbiak szerint.
1 db 5 literes befőttesüveghez:
2 liter víz
2 dl 20%-s ecet
75 g só
150 g cukor (uborkához 200 g)
fűszerek (babérlevél, mustármag, koriander, szegfűbors)
3 g Na-benzoát
fél kávéskanál borkén (kálium-biszulfit)
A léhez valókat kimérjük és addig kevergetjük, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik.
A Na-benzoát-ot kevés vízben felforrósítjuk és úgy adjuk végül hozzá.
A paradicsomokat megmossuk, a nagyobbakat felezzük és üvegekbe rakjuk. Felöntjük a lével, majd lezárjuk.
Korábbi évek tapasztalata, hogy a befőttek, lekvárok, szörpök, savanyúságok megromlása szinte kizárólag a nem megfelelően elmosott, előkészített csavarzár, tető miatt következik be.
Ezt elkerülendő, zárás előtt áztassuk be őket legalább félórára 1 csapott evőkanál borkén/1 liter víz oldatába, majd leöblítés nélkül zárjuk velük az aktuális eltennivalót.
2025. szeptember 26.
Áfonyalikőr (Afinata)
2025. szeptember 15.
Sűrített paradicsom
Miközben a kertünkben lévő paradicsombokrok fentiekről abszolút tudomást sem véve, továbbra is szakadatlanul ontják termésüket?
Nos, eltöprengünk azon, hogy milyen egyéb befőzési mód jöhetne még számításba...
A ketchup meg a hagyományosan készülő sűrített paradicsom első blikkre remek ötlenek tűnhet, de aztán beugrik, hogy ezeket már kipróbáltuk és ahhoz képest, amennyit bíbelődtünk velük, a végeredmény messze nem lett annyira jó, mint ahogy azt a recept, és a vele összefüggésben lévő befektetett munkánk alapján elvártunk volna.
Aztán tovább gondolkodunk, számolgatunk és egyszer csak beugrik az a megoldás, ami kellően egyszerű - időtakarékos, paradicsomdaráló elmosástól mentes (aki próbálta már, tudja miről beszélek) - mégis nagyszerű.
Hozzávalók:
paradicsom
só, fűszerek ízlés szerint
1 g/kg Na-benzoát (elhagyható)
A paradicsomokat felezzük és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Nem baj, ha szorosabban vagy egymás hegyén-hátán vannak.
Nagyjából 30-40 percig sütjük őket, majd langyosra hűtjük.
Az így képződő maradékot turmixgépben homogenizáljuk.
Ezután az egészet lábosba tesszük, összeforraljuk és csírátlanított üvegekbe töltjük.
Jaaa, igen...mindeközben felhasználhatjuk a kisgyermekeink/unokáink által elfogyasztott bébiételek "sajnálomkidobnimajdjóleszezmégvalamire" üvegeit:-)
2025. augusztus 14.
Izotóniás ital házilag
2025. augusztus 4.
Mézes, gyömbéres zöldsaláta
Frissítő saláta zöldségekből és gyümölcsökből meleg nyári napokra.
Hozzávalók 2 személyre
2025. április 11.
Limoncello