2025. október 24.

Szilvalekváros hájas sütemény

 




Igazi nagymama-féle retró sütemény. Némileg időigényes a háromszor félóra pihentetés miatt, de amúgy egy aránylag olcsón előállítható finom és mutatós édesség.


Hozzávalók:

A kencéhez
25 dkg zsír
12,5 dkg liszt

A tésztához
30 dkg liszt
1 kisebb tojás
1 evőkanál 10 %-os ecet
1,5 dl langyos víz
késhegynyi só

A töltelék
házi szilvalekvár


A kencéhez a zsírt és a lisztet kikeverjük.
A tészta hozzávalóit tálba mérjük és jól (hólyagosra) kidolgozzuk.
Lisztezett munkafelületen kinyújtjuk a tésztát és megkenjük a zsíros kence harmadával.
Felülről, alulról, balról és jobbról hajtogatjuk, majd egy tállal lefedve félórát pihentetjük.
Ezt a műveletet (nyújtás, kenés, hajtogatás, pihentetés) még kétszer megismételjük.
Fél cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, éles késsel vagy pizzavágóval téglalapokra vágjuk, melyek közepébe lekvárt teszünk, majd félbehajtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.


2025. október 16.

Füge csatni (chutney)

 



Idén alaposan rákattantam a fügére, amiről eddig úgy tudtam, hogy nem is szeretem...Mondjuk az aszalt változatára ez továbbra is igaz, viszont az idén első alkalommal kipróbált fügesavanyú és csatni  jelentősen javított az eddigi felemás viszonyunkon.
A csatni egyébként egy indiai eredetű, gyümölcsökből és/vagy zöldségekből készülő édes-savanyú, egyben csípős ételféleség, amely hasonlít egy erősen fűszerezett szószhoz.
Elsősorban sültek, grillezett cuccok remek kísérője, de jómagam csak úgy magában is képes vagyok a teljes mennyiséget - készüljön az bármilyen gyümölcsből, pl. szilva - bekanalazni.


Hozzávalók 4 személyre

1-2 evőkanál olívaolaj
1 kisebb lila hagyma
2-3 evőkanál méz
50 dkg érett füge
1 evőkanál mazsola (opcionális)
fél kávéskanál só
2-3 cm-es friss gyömbér reszelve vagy fél kávéskanál szárított
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
őrölt fekete bors
csilipaprika
2 teáskanál balzsamecet

A hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és az olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott fügét, a mézet és a sót. 
Öntünk alá kevés vizet, amit lehet még meg kell ismételnünk, ha az elforr és még nem elég puha a gyümölcs.
Hozzáadjuk a mézet és a sót, belereszeljük a gyömbért, ízlés szerint ízesítjük a fűszerekkel és lassú tűzön, időnként átkeverve addig rotyogtatjuk, amíg dzsemszerű állagot nem kapunk (15-20 perc).
Ekkor hozzáöntjük a balzsamecetet és a egészet összeforraljuk.

2025. október 13.

Fügesavanyú

 


A pikáns, édes-savanyú ízek kedvelőinek igazi csemege lehet a savanyított füge.

Egyetlen dologra azonban ügyeljünk, a füge semmiképp ne legyen túlérett, az éppen színesedő, de még kemény gyümölcsök a legalkalmasabbak erre a célra.

A savanyítás menete megegyezik a zöld paradicsomnál ismertetekkel.

2025. október 7.

Savanyított zöld paradicsom

 



A savanyított zöld paradicsom enyhén fanyar, kicsit fűszeres, enyhén citrusos íze miatt igazi kulináris  különlegesség, jól illik pörköltek, sült húsok mellé vagy akár szendvicsekbe is.
Maga a zöld paradicsom pedig néhány országban, mint pl. az USA déli része, igazi ínyencségnek számít bundázva és olajban kisütve (fried grren maes), és hazánkban is egyre nagyobb teret hódít - a klasszikus savanyúságként eltevés mellett - lekvárként való tartósítása.
Nos, én ilyen gasztronómiai messzeségekbe egyenlőre nem merészkedtem, maradtam inkább a savanyítás tutibiztos talaján, az alábbi - 30+ éve jól bevált – felöntőlé használatával.
Ez a recept egyébként alkalmas mindenféle zöldség (uborka, paprika, karfiol, kisdinnye, stb.) eltevéséhez az alábbiak szerint.

1 db 5 literes befőttesüveghez:

2 liter víz
2 dl 20%-s ecet
75 g só
150 g cukor (uborkához 200 g)
fűszerek (babérlevél, mustármag, koriander, szegfűbors)
3 g Na-benzoát
fél kávéskanál borkén (kálium-biszulfit)

A léhez valókat kimérjük és addig kevergetjük, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik. 
Nem kell felmelegíteni.
A Na-benzoát-ot kevés vízben felforrósítjuk és úgy adjuk végül hozzá.
A paradicsomokat megmossuk, a nagyobbakat felezzük és üvegekbe rakjuk. Felöntjük a lével, majd lezárjuk.

Korábbi évek tapasztalata, hogy a befőttek, lekvárok, szörpök, savanyúságok megromlása szinte kizárólag a nem megfelelően elmosott, előkészített csavarzár, tető miatt következik be.
Ezt elkerülendő, zárás előtt áztassuk be őket legalább félórára 1 csapott evőkanál borkén/1 liter víz oldatába, majd leöblítés nélkül zárjuk velük az aktuális eltennivalót.